Under tisdagen demonstrerades Coradia iLint på Östersunds station.

Premiär för vätgaståg i Östersund - kan bli framtiden för Inlandsbanan

ÖSTERSUND (JT) För första gången har ett vätgaståg kört på svensk järnväg och denna premiär ägde rum i Östersund på tisdagen, när företaget Alston demonstrerade tåget Coradia iLint. Kanske blir det en vanligare syn på våra järnvägar framöver.

Publicerad Senast uppdaterad

Tåget Coradia iLint är världens första passagerartåg draget av en bränslecell av väte som producerar el. Tekniken är miljövänlig och de enda utsläpp som genereras är vatten och ånga. Tåget presenterades på en mässa i Berlin 2016 och två år senare fanns det i kommersiell drift i Tyskland. Bakom står det franska multinationella företaget Alston, som sedan 1999 bedriver verksamhet i Sverige och exempelvis tillverkat tvåvåningståget X40 som är i drift här.

Nu satsar Alston på att introducera Coradia iLint på den svenska marknaden och en demonstration hölls med hjälp av bland andra Inlandsbanan i Östersund på tisdagen. Inlandsbanan har även planer på att själva ersätta sina nuvarande dieseltåg med dessa vätgaståg inom de närmaste åren.

En fråga som ställdes under demonstrationen var när denna teknik är redo för Sverige och Rob Whyte, vd på Nordics inom Alston svarade:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS