Annica Sörensdotter och Rolf Olofsson vid det dignande bordet.
Fäbodfrukost lockar allt fler
EDE (JT) Offerdals hembygdsförening har hållit fäbodsfrukost för andra året i rad. Det är ett populärt arrangemang, –Ja, de två dagarna blev snabbt fullbokade, säger hembygdsföreningens ordförande Sara Swedenmark.
Offerdals
hembygdsförening bildades 1949 och ligger i kyrkbyn Ede. Inne
i den hemtrevliga bustugan står denna tidiga morgon mycket framdukat på ett
långt, dignande bord. Som sig bör vid en fäbodfrukost handlar det om hembakat
tunnbröd, gårdssmör, getmessmör, kesfil, tjuckmjök (långfil), sötost, rörost
med mera.
Vid ett av boden sitter paret Leif och Eivor Frestadius från Västerstavre i
Offerdal. De låter sig väl smaka av läckerheterna och Leif berättar att han som
barn brukade hälsa på hos sin faster på en fäbod på somrarna.
–Jag brukade sova i överslafen då, och jag minns att vi brukade kalla
fjällkorna för ”polisbilar”. De var ju vita och svarta, som polisbilarna var
förr i tiden, skrattar han.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu