Svante och Gunilla Fjellström vid ett av bisamhällena i Håxås
Riktigt drag i biodlingen i Håxås
HÅXÅS (JT) Att driva ett bisamhälle är ett rent hantverk. Flera gånger varje säsong ska kuporna hos Håxås honung skattas på sitt innehåll. Ramarna ska skrapas, honungen ska slungas. Den ska tappas upp och burkarna ska få etiketter.
500 kilo honung blev resultatet förra året. Än så länge är det svårt att veta hur det blir i år. Varmperioden kom lite för tidigt, säger Gunilla Fjellström, huvudansvarig för biodlingen uppe på höjden ovanför Hammerdal.
– Vi har 21 samhällen och det är lagom. Det är ett tungt hantverk, säger maken Svante Fjellström som främst svarar för tillverkningen av ramar till bikuporna.
– Första året var det mer som en hobby, det var 2009, och vi hade bara några få kupor. Vi hade båda heltidsjobb och tog hand om arbetet med honung efter jobbet. När det var fint väder ville man ju hellre åka hem och jobba med bina, säger Gunilla som berättar med påtaglig stolthet och glädje om arbetet.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu