– Jag började att lägga ut recept på Instagram för två år sedan, det är så roligt att dela med sig. Efter det har det bara rullat på och nu har jag tusentals följare, berättar Nathalie Spjälle
– Jag började att lägga ut recept på Instagram för två år sedan, det är så roligt att dela med sig. Efter det har det bara rullat på och nu har jag tusentals följare, berättar Nathalie Spjälle

Hon kockar vegansk mat på stormkök

BERG (JT) I juni släpps Nathalie Spjälles första kokbok, som hon skrivit tillsammans med stormkökskockveteranen Eric Tornblad. Sedan något år är hon en erkänd stormkökskock med vegansk touch och hon har ett välbesökt konto på sociala medier.

Publicerad Senast uppdaterad
Till vardags jobbar Nathalie Spjälle i kallskänken på Ica i Svenstavik.
Till vardags jobbar Nathalie Spjälle i kallskänken på Ica i Svenstavik.

– Jag började att lägga ut recept på Instagram för två år sedan, det är så roligt att dela med sig. Efter det har det bara rullat på och nu har jag tusentals följare, berättar Nathalie när vi åkt till hennes paradis på jorden. Buan kallar hon platsen, ett par kilometer från Bergsviken, sydost om Svenstavik, där hon bor tillsammans med sin man Simon Delsius och hundarna Doris och Elliot.

– Det var min man som först blev vegan, från en dag till en annan. Han hade läst en del och efter att vi skaffat vår första hund var det enkelt att ta steget. Djuren är ju härliga personligheter och då bestämde även jag mig för att sluta med kött.

– Tidigare körde jag med en vanlig brännare. Sedan i vintras har jag börjat med gasolbrännare. Jag var skeptisk och lite orolig till en början, men nu kan jag inte tänka mig något annat, det är effektivt och bra med gasol, slår Nathalie fast.
– Tidigare körde jag med en vanlig brännare. Sedan i vintras har jag börjat med gasolbrännare. Jag var skeptisk och lite orolig till en början, men nu kan jag inte tänka mig något annat, det är effektivt och bra med gasol, slår Nathalie fast.

Nathalie packar vant och strukturerat upp allt som behövs för att laga en sen lunch denna sköna söndag eftermiddag i maj. Dillstuvad potatis och stekta vita bönor med frästa sparrisar står på menyn.

– Detta är min favoritmat när jag är ute. Det går snabbt och är enkelt och blir kanongott, nämner hon.

Att bli en offentlig person är inget Nathalie har något emot.

Alla är så positiva till det jag gör. De som hör av sig har blivit peppade av mina recept. Jag erbjuder vegansk mat på ett sätt som är lockande, hellre än bråkar om vad som är rätt eller fel. Det är ju upp till var och en, säger Natta som hon ofta kallas och hennes sida på Instagram heter Foodbynatta. Hur kom du på namnet?

Jag ville att det skulle framgå att det är ett matkonto, svårare än så är det inte, konstaterar hon.

Potatisarna kokar snabbt i sojagrädden. Hon kryddar med en salt och kryddblandning, som hon menar är perfekt när man lagar mat ute, allt-i-ett. Sedan tillsätts dillen.
Potatisarna kokar snabbt i sojagrädden. Hon kryddar med en salt och kryddblandning, som hon menar är perfekt när man lagar mat ute, allt-i-ett. Sedan tillsätts dillen.

Potatisarna kokar snabbt i sojagrädden. Hon kryddar med en salt och kryddblandning, som hon menar är perfekt när man lagar mat ute, allt-i-ett. Sedan tillsätts dillen.

– Tidigare körde jag med en vanlig brännare. Sedan i vintras, när vi fotade inför kokboken, har jag börjat med gasolbrännare. Jag var skeptisk och lite orolig till en början, men nu kan jag inte tänka mig något annat, det är effektivt och bra med gasol, slår hon fast.

Vi talar om mat och naturupplevelser och plötsligt säger hon varsågod.

– Vad tycker du, visst är sparrisarna goda?

Utsökta! Snabbt, enkelt men ändå väldigt elegant och hela anrättningen är jätte god.

– Mat måste ju inte vara frystorkad bara för att man vill äta ute i naturen. Jag och min man far ofta hit till Buan, lagar vår mat och äter i naturen, understryker hon.

Efter en hektisk december 2020 på sitt ordinarie jobb, i kallskänken på ICA i Svenstavik, var valet enkelt.

– Vi firade både jul och nyår här. Det är bara att planera och det är ju inte långt hem om man glömt något. Det mesta går att laga på stormköket. Jag brukar ta med mig färdigkavlad pizzadeg, på med kanel, smör, socker och lönnsirap och vips är det bara att steka smarriga kanelbullar på Trangiaköket. Folk tror att det är krångligare än det är att laga riktig mat ute, säger hon och ler varmt.

– Alla är så positiva till det jag gör. De som hör av sig har blivit peppade av mina recept. Jag erbjuder vegansk mat på ett sätt som är lockande, hellre än bråkar om vad som är rätt eller fel. Det är ju upp till var och en, säger Natta som hon ofta kallas och hennes sida på Instagram heter Foodbynatta.
– Alla är så positiva till det jag gör. De som hör av sig har blivit peppade av mina recept. Jag erbjuder vegansk mat på ett sätt som är lockande, hellre än bråkar om vad som är rätt eller fel. Det är ju upp till var och en, säger Natta som hon ofta kallas och hennes sida på Instagram heter Foodbynatta.

Men att fira nyår utan ett vanligt kök, hur då?

– Jag lagade trerätters utan några problem alls. Det är skönt att bara få vara ifred här ute med stjärnorna och tystnaden under helgerna, menar hon.

Denna eftermiddag gäller vårfåglarnas konsert runt om. På avstånd anar man två svanar och någon hackspett. Nathalie har sedan ett tag kontrakt med flera företag inom friluftslivsbranschen. Hon lagar mat, fotograferar den och skapar recept som sedan företagen publicerar.

– Jag tar ledigt en dag varannan vecka från mitt ordinarie jobb, som jag älskar, för att hinna med matlagningsuppdragen. Jag kan just nu inte tänka mig att starta någon restaurang eller så, möjligen att jag skulle ta ledigt en dag i veckan men inte mer för jag trivs verkligen bra på jobbet, repeterar hon och jag tror på henne. Hon verkligen brinner för bra mat. Men hur hinner du med?

– Jag passar på att fotografera när jag lagar mat med vänner eller till familjen och vi är ute. Jag är rätt effektiv och strukturerad,

På bara två år har hon verkligen gjort sig ett namn på instagram. Dina kanelbullar på stormkök har setts av över 200 000 personer.

– Det är häftigt när det är många som verkligen gillar det jag gör. Jag gjorde en one pot pasta som fick över 300.000 visningar, det talar sitt tydliga språk, säger hon ödmjukt. Snart släpps hennes första receptbok, ett samarbete med stormköksveteranen Eric Tornblad. Trangia moment.

– Det är Trangia i Trångsviken som ger ut boken och Sara Gärdegård har fotograferat. Det blir verkligen spännande att få se boken när den är tryckt. Den kommer under juni, berättar hon. Vi plockar ihop och vänder åter till vardagen. Jag förstår verkligen att Nathalie Spjälle och hennes familj gärna tillbringar tid i Buan, en riktigt härlig oas.

Powered by Labrador CMS