YTTERHOGDAL

De två nya brandflygen är upphandlade av MSB och var på väg till Östersund när larmet om branden kom. De kunde snabbt sättas in och begränsa brandspridningen
De två nya brandflygen är upphandlade av MSB och var på väg till Östersund när larmet om branden kom. De kunde snabbt sättas in och begränsa brandspridningen

Skogsbranden i Ytterhogdal släckt

Ett skogsområde, öster om Ytterhogdal brinner. Under onsdagen inledde markpersonal släckningsarbete tillsammans med två stycken brandflyg. Brandflygen avlöstes senare under onsdagen av två helikoptrar och på torsdagsförmiddagen beslutades om att sätta in ytterligare helikopterresurser. På fredagseftermiddagen kunde Räddningstjänsten konstatera att branden var släckt och lämnade över till markägare.

Skogsbranden i Ytterhogdal bekämpades även under fredagen. Markpersonal, brandflyg och helikoptrar har arbetat sedan i onsdags med släckningen. Cirka sju hektar har påverkats av branden och Räddningstjänsten är fortfarande på plats för att se till att branden inte sprider sig.

Branden startade på ett hygge där en maskin från skogsbolaget SCA höll på med markberedning. Maskinföraren larmade omedelbart samtidigt som hen försökte släcka.

Branden spred sig till ett bestånd med ungskog och på grund av blåsten och det varma vädret har den varit svår att kontrollera.

– Vi går mot de varmaste timmarna på dagen nu så man ska inte ropa hej, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid Räddningstjänsten i Jämtland.

De två nya vattenskopande brandflyg som kallades in för att hjälpa till med släckningsarbetet var på väg från Ljusdal till Östersund där de ska vara stationerade. De kunde omedelbart börja hjälpa till med släckningen under onsdagen.

Släckningsarbetet pågick under hela onsdagen och torsdagen men under fredagsförmiddagen verkar läget vara under kontroll. Släckningen pågick fortfarande vid 13-tiden på fredagen men Henrik Jönsson säger att Räddningstjänsten börjar närma sig en punkt i släckningsarbetet där efterbevakningen av branden kan skötas av markägaren.

– Vi är fortfarande på plats där och vi börjar väl förbereda för att markägare ska ta över. Det är uppfattningen jag fått av rapporteringen, säger Henrik Jönsson.

Och efter ytterligare någon timme bedömdes branden vara släckt och markägare fick ta över.

GUNNAR ORVEGÅRD

Powered by Labrador CMS