Vindkraft i Ragunda

Nu så har det blivit en diskussion om beslut som tagits angående vindkraften i Ragunda. Att de har bygglov på de under 150 m och nu vill bygga högre, 250 m vindkraftverk.

Publicerad

Vi i SD Ragunda tycker att det är fel att vår bygd ska byggas ut ännu mer för att de behöver mer el söderut. De vill själva inte ha vindkraftverk nära sina bostäder, och vill därför att vi bara ska acceptera det.

Ragunda är en kommun som inte har det så lätt ekonomiskt och tycker sig nog behöva de små intäkter de tror sig kunna få –vilket vi är tveksamma till i hur mycket det blir. Vi tror att vinsten för vindkraftföretaget inte kommer bli högt. De pratar om flera hundra MW, dock inga siffror om MWh… och enligt uppgift så ska vi få 0,5% av vinsten på deras leverans. Procenten baseras på MWh och inte MW….. Om ett vkv har en effekt på säg 100 MW så ger det inte alltid 100 MW i timmen. Det är byggt för att ge 100 MW vid tillräckligt stark vind, ju svagare vind –ju lägre effekt.

Vi har sett att andra kommuner som själva byggt vkv och fått betala 10 000:- dagen för att de gått back.

Vindkraftföretagen har ansökt och fått bygglov för vkv som är upp till 150 m i höjd. Men kommer nu på att det inte bär sig enligt deras kalkyler –utan de vill nu bygga de med 250 m i höjd istället.

Ska vi då tro på att de inte trollar med siffror, OM de går med vinst, för att inte ge oss för mycket?

Idag så producerar Ragunda näst mest av kommunerna i Sverige med elenergi via vattenkraftverken.

Vad får vi av det?

0, noll, kronor då fastighetsskatten flyttades på 80-talet av S, till de kommuner där företaget/ägaren är skriven, Utan vi får söka kommunbidrag.

Fastighetsskatten skulle ge kommunen ca 192 miljoner per år, och idag så får Ragunda ca 122 miljoner i statsbidrag. Som vi får ansöka om, sen hur mkt vi får är vad de anser att vi behöver ha. En avfolknings kommun som vi nu är så får vi inte mer för att kunna växa. Dock kommer det en summa från kraftbolagen som de behagar att ge oss, enligt uppgift ca 900 000: per år…

Så innan vi ens ska fundera på att bygga ut vår Natur i Ragunda kommun –så tycker vi att vi ska ha mer av vattenkraftbolagen/skatten.

Vi har inga fjäll eller skärgård, utan vi har ’bara’ skogen. Förstörs också den så vill färre bo eller turista här. Speciellt då vi knappast kommer att få så stora inkomster av vkv industrin. Så kommer vår kommunalskatt fortfarande att vara bland de högsta i landet.

Vi värderar vår miljö och Natur mycket.

SD i Ragunda via Pehr Häggkvist.

Powered by Labrador CMS