
Vill majoriteten att hela Strömsunds kommun ska leva?
Tydligen vill de styrande S + C i Strömsunds kommun inte ha någon dialog med kommuninnevånarna, åtminstone inte med de boende i Rossön.
Föräldragruppen från Rossön har gjort upprepade försök att framföra faktaskäl mot nedläggning av förskolan Killevippen i Rossön. Man har efterfrågat tydliga underlag som skulle visa hur stor besparing en sammanslagning av förskolorna i Rossön och Backe skulle innebära. Det resulterade i en återremiss på kommunfullmäktige 26 februari där kravet var att redovisa siffror om förskolan skulle vara kvar i Rossön.
Vid samma fullmäktigesammanträde klubbades det igenom ett Anpassningsprogram för Strömsunds kommun där man bland annat fastslog:
”Fördelningen av kommunens resurser sker på ett långsiktigt, hållbart, effektivt och transparent sätt. De demografiska anpassningarna genomförs med väl avvägda bedömningar och försiktighet, så att de inte begränsar en fortsatt utveckling och tillväxt. En positiv utveckling i en del av kommunen är också positiv för kommunen som helhet, då det stärker förutsättningarna för andra områden att dra nytta av ett ökat utbud, ökade skatteintäkter, och stärka möjligheter för det regionala näringslivet”.
”Tätorterna har en viktig roll i kommunen. Orterna är inte bara inpendlingsorter utan också tydliga centrum i kringliggande landsbygdsområden. Detta gör tätorterna viktiga såväl ur ett arbetsmarknadsperspektiv som ur ett serviceperspektiv”.
Rossön har just nu den bästa demografiska utvecklingen av tätorterna i Strömsunds kommun. Faktum är att det i Rossön har flyttat in 8 barnfamiljer de senaste åren. Det finns idag mycket väl fungerande fritidsaktiviteter på orten, vilket är en av anledningarna till att just unga barnfamiljer flyttat hit.
De nya besparingssiffrorna enligt återremissen som presenterades den 27 mars på Barn-, kultur- och utbildningsnämndens möte skulle enligt skolchefen om förskolan blev kvar under 2025 fördyra nämndens kostnader med 0,5%, alltså blott 6-700.000 kr. Förslaget till nedläggning redan i höst klubbades ändå igenom av de styrande partierna vid detta sammanträde, utan minsta tvekan. Samtidigt offentliggjorde Strömsunds kommun att man går med ett oväntat överskott på 4 miljoner i år.
Barnantalet uppfyller fortfarande tillräckligt antal barn för att kunna erbjuda en verksamhet av god kvalitet. Den dagen då detta inte är möjligt inser även föräldrarna i Rossön att man måste fundera på en annan lösning. Men att idag avveckla förskolan får stora negativa konsekvenser för Rossön som
tätort. Protester har förts fram av föräldragruppen i Rossön, näringslivet genom Mählers VD samt enskilda Rossöbor. Men fakta och alternativa förslag har lagts fram för döva öron.
Mycket av det Rossöborna skapat själva under flera år riskerar nu att raseras som en dominoeffekt av den framhastade nedläggningen och det som är grunden för framtiden, nämligen barnen.
Är det för mycket begärt att en nedläggning av Killevippens förskola i Rossön skjuts upp i några år? Anpassning i all ära, men anpassning får inte innebära en förödande tillbakagång som drabbar hela kommunen, inte bara tätorten Rossön.
Vi kan samtidigt inte låta bli att fundera över vilken av de små tätorterna i Strömsunds kommun som står närmast på tur?
Lisa Lundgren, Rikard Norlén, Anna Ottosson, Sebastian Bryntesson, Linda Jonsson, Edvard Andrée, Anna Thörn, Anders Jonsson, Liisa Jääskelainen, Karin Flodin, Britt-Marie Bryntesson.