Viktigt att rösta i kyrkovalet!

Kyrkovalet närmar sig. Valdagen är den 19 september – och förhandsröstningen är i full gång. Det är viktigt att så många som möjligt av Svenska kyrkans över 5,7 miljoner medlemmar använder sig av sin demokratiska rätt att påverka.

Alla medlemmar från 16 år har rösträtt. Kyrkans grundläggande uppgift är att bedriva religiös och social verksamhet runt om i hela landet. Vi behöver en öppen folkkyrka dit alla, ung som äldre, oberoende av bakgrund är välkomna i glädje och sorg. Diakonin betyder mycket för många. Verksamhet för unga och äldre, inte minst musik och körer, är också ett mycket viktigt inslag i många församlingar.

Svenska kyrkan förvaltar ett viktigt kristet kulturarv, som i grunden tillhör hela svenska folket. Det handlar inte enbart om gamla kyrkobyggnader utan också om värdefulla traditioner och inslag i livets gång – dop, konfirmation, bröllop och begravning - som måste få leva vidare till nya generationer. För att kunna bedriva en bred verksamhet är det viktigt med många medlemmar. I en öppen folkkyrka kan såväl troende, sökare som tvivlare finna gemenskap.

Samtidigt är det självfallet av största betydelse att det finns resurser för att möjliggöra en omfattande verksamhet. Medlemsavgiften utgör bara en, om än viktig, del. Sedan mer än tusen år har kyrkan haft skog och åker för att kunna avlöna präster och bedriva verksamhet. Grunden för dessa ”prästlönetillgångar” lär ha lagts när Olof Skötkonung efter sitt dop i Husaby källa år 1008 skänkte mark till biskopsstolen i Skara.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS