Viktigt att rösta i kyrkovalet!

Kyrkovalet närmar sig. Valdagen är den 19 september – och förhandsröstningen är i full gång. Det är viktigt att så många som möjligt av Svenska kyrkans över 5,7 miljoner medlemmar använder sig av sin demokratiska rätt att påverka.

Alla medlemmar från 16 år har rösträtt. Kyrkans grundläggande uppgift är att bedriva religiös och social verksamhet runt om i hela landet. Vi behöver en öppen folkkyrka dit alla, ung som äldre, oberoende av bakgrund är välkomna i glädje och sorg. Diakonin betyder mycket för många. Verksamhet för unga och äldre, inte minst musik och körer, är också ett mycket viktigt inslag i många församlingar.

Svenska kyrkan förvaltar ett viktigt kristet kulturarv, som i grunden tillhör hela svenska folket. Det handlar inte enbart om gamla kyrkobyggnader utan också om värdefulla traditioner och inslag i livets gång – dop, konfirmation, bröllop och begravning - som måste få leva vidare till nya generationer. För att kunna bedriva en bred verksamhet är det viktigt med många medlemmar. I en öppen folkkyrka kan såväl troende, sökare som tvivlare finna gemenskap.

Samtidigt är det självfallet av största betydelse att det finns resurser för att möjliggöra en omfattande verksamhet. Medlemsavgiften utgör bara en, om än viktig, del. Sedan mer än tusen år har kyrkan haft skog och åker för att kunna avlöna präster och bedriva verksamhet. Grunden för dessa ”prästlönetillgångar” lär ha lagts när Olof Skötkonung efter sitt dop i Husaby källa år 1008 skänkte mark till biskopsstolen i Skara.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 4 mån

99 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS