Ås skola vann länsfinalen i Vi i Femman

LÄNET(JT) Nu är Vi i Femman 2021 klar. Länsvinnarna i år blev Ås skola klass 5B efter en delvis jämn, delvis ojämn match mot Friggaskolans 5B. Tre klasser från olika platser i Sverige fick gå vidare till riksfinalen men Ås skola blev tyvärr inte en av dom.

Publicerad

Att inte komma till riksfinalen är dock inte något som Torun Gunnarsson och Emil Danielsson är speciellt ledsna över.

–Det hade väl varit kul att vara med men jag är lite glad ändå för jag är lite blyg att vara med i tv, säger Emil Danielsson.

Matchen mellan Torun och Emils Ås skola och Moa Åfeldt och Arvid Hedmans Friggaskolan började jämnt. Det höll i sig ända fram till momentet som kallas Valet, då det lag som ligger under ska välja ett ämne av två. Ställningen var då sexton lika så valet föll på lott. Det blev därmed Ås skola som fick välja mellan ämnena Östeuropa och örat, örat blev ämnet.

Efter det tog Ås skola ledningen.

­­–Det kändes lättare när vi hade några poäng mellan oss, säger Emil Danielsson.

Ås behöll ledningen ända fram till sista momentet, stegen. Det moment då ledtrådar till svaret ges ut på olika svårighetsgrad i nedstigande led. Från 10 ner till 0, bara jämna tal.

I finalen var det en matvara som söktes. Ås hade ledningen med 5 poäng över Friggaskolan, 26, 21. Ledtrådarna kom men inget svar gavs från något av lagen. Till slut bröt Friggaskolan tystnaden och svarade mandel på fyrapoängsnivån. Ås skola följde efter direkt på tvåan vilket gav ett slutresultat av 28 poäng till Ås mot 25 poäng till Friggaskolan.

Fick ni någonsin hjärnsläpp?

–Inte under finalen, det var mest första matchen, säger Torun Gunnarsson.

Hur har ni firat?

–Ätit tårta och godis, säger Emil Danielsson.

Hur kände andra klassen, blev de avundsjuka?

–De blev bara glada, de får ju också vara med och fira och äta godsaker, säger Torun Gunnarsson.

Finalen hade ett nytt moment som dessutom var standard för alla finalklasser som de tävlande fick lösa innan sändningen. Nämligen en kvalificeringsuppgift.

Uppgiften var till för att välja ut de tre klasser som ska få vara med i tv för riksfinalen i Vi i femman. Den gick ut på att så snabbt som möjligt lista ut en fyrsiffrig kod med hjälp av lite olika ledtrådar.

De tre klasser med bäst tid av de som vunnit sina respektive lokala finaler fick en plats. Ås skola 5B hade en tid på tre minuter och fyrtio sekunder, en tid som tyvärr inte räckte hela vägen.

–Det vore kul att vara med i tv och vinna men vi får ju ändå fika, det vore mer nervöst där, säger Torun Gunnarsson.

De klasser som får chansen att bli sverigemästare i Vi i femman 2021 är Brandthovdaskolan 5A från Västerås, Lillåns skola 5A från Örebro och Vårfruskolan klass 5B från Lund.

Riksfinalen hålls den andra juni klockan 17-18 i SVT Barnkanalen och i P4, programledare blir Kristoffer Fransson som läste fråga två i de lokala finalerna i år.

Powered by Labrador CMS