Pensionärerna Olof och Anders tog anställning hos Veterankraft i juni förra året. Nu ångrar de beslutet. “Vi har hela tiden fått kämpa för att få ut rätt lön”, säger Olof.
Pensionärerna Olof och Anders tog anställning hos Veterankraft i juni förra året. Nu ångrar de beslutet. “Vi har hela tiden fått kämpa för att få ut rätt lön”, säger Olof.

Jobbade extra som pensionärer – krävdes på använda arbetskläder: “Man blir bara förbannad”

ÖSTERSUND (JT) De fick vänta på rätt lön i flera månader och krävdes sedan på använda arbetskläder. Extrajobbet som pensionärer blev inte det Olof och Anders hade tänkt sig. – Det är bedrövligt hur det här företaget behandlar pensionärer, säger Olof.

Publicerad Senast uppdaterad

Olof och Anders, som egentligen heter något annat, är både pensionärer och boende i länet. I början av juni tog de anställning hos Veterankraft. Ett av flera företag som har vuxit fram under de senaste åren, och som riktar sig mot pensionärer.

Olof och Anders tog en mängd olika uppdrag; allt från byggprojekt till snöskottning. Men det var när lönen skulle börja betalas ut som det blev problem.

– Den första lönen fick vi i juli och då skulle vi ha fått 19 000 kronor enligt den tid vi hade rapporterat in, men vi fick ut 13 000 kronor. På nästa lön i augusti fick vi avdrag för förskott som chefen påstått att han betalat ut, säger Anders.

Att utbetalningarna inte stämde har enligt Anders och Olof att göra med att deras chef manuellt gick in och ändrade i tidrapporteringen.

– Han har helt enkelt tagit bort timmar och gett oss den tid som han tycker vi skulle ha, efter vad han tycker är rimligt, säger Anders.

– De tiderna har han sedan lämnat till huvudkontoret i Stockholm. Därför fick mindre lön än vi hade räknat med.

Hur förklarade han det här för er?

– Han förklarade det med att de här jobben inte hade gått ihop sig, och att vi skulle hjälpa till med att betala på kostnaderna som hade överstigits. Även Stockholmskontoret sa att vi solidariskt skulle ta den förlusten som blev på jobbet. Men det kan ju inte vara vårt uppdrag? Det är ju platschefen som ska räkna på varje jobb så att det går ihop. I ett fall hade han gett ett bud på 100 000 kronor, men sedan slutade det med att det skulle gå på 140 0000 kronor, säger Olof.

Både Anders och Olof tillbringade många timmar med att kämpa för att få rätt, och till slut gav huvudkontoret med sig och betalade ut full lön till båda två.

Men då dök ett annat problem upp.

Helt plötsligt krävdes Olof och Anders på arbetskläder som hade använts.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det står ingenting i avtalet om att vi ska lämna tillbaka skyddskläder. I efterhand har han påstått att vi hade fått kläderna för ett specifikt jobb som aldrig blev av, men det sades ingenting om det. Vi använde ju kläderna till flera andra jobb.

Olof och Anders bestred fakturorna från Veterankraft. De skickades då till ett inkassobolag.

– Men en bestriden räkning kan inte skickas till inkasso. Så Olof har fått tillbaka att Veterankraft har handlat fel. Jag ligger lite efter i processen, säger Anders.

Båda två är upprörda över Veterankrafts behandling.

– Även om det löser sig till slut så vill vi gå ut och berätta hur det har varit att jobba här. Det är inte ok att behandla arbetstagare på det här sättet. Vi har jobbat för andra liknande företag och det har fungerat problemfritt. Här känns det som att man försöker utnyttja äldre människor, säger Anders.

Powered by Labrador CMS