Den satt som en smäck, sa Karl-Johan Wedin när han fick en influensaspruta på bygdegården i Vemhån.
Den satt som en smäck, sa Karl-Johan Wedin när han fick en influensaspruta på bygdegården i Vemhån.

Influensaspruta på bygdegårdar nytt grepp

Influensasäsongen är igång och runt om i länet öppnar hälso- och vårdcentraler upp för patienter att komma och vaccinera sig.

Publicerad

Många äldre har dock funderingar hur man ska ta sig till de olika hälsocentralerna. För en del personer kan det handla om en resa på nära tio mil tur och retur. Det har den medlemsägda föreningen Fjällhälsan i Härjedalen löst på ett galant sätt. Något som dessutom passar som handsken i Coronatider.

— Helt otroligt bra service, att inte fler hälsocentraler gör likadant. Nu behövde vi inte åka till Hede, sa Karl-Johan Wedin i Vemhån.

Tillsammans med frun Britt-Marie tog han en promenad till byns bygdegård. Paret valsade in lite försiktigt över dansgolvet, fyllde i ett papper, fick en spruta i armen och vips var det klart på några minuter.

— Otroligt smidigt och bra, sa Britt-Marie.

När det gäller influensavaccineringen är det störst tryck de första dagarna när hälsocentralerna drar igång. För att minska risken för smittspridning har Fjällhälsan det här året hyrt in sig i församlingshemmet i Hede.

— Men vid ett möte diskuterade vi om vi kunde underlätta på något annat sätt. Då bestämde vi att personal kan åka runt i byarna, sa sjuksköterskan Märta Flodén.

— Det måste ju vara bättre att två personer åker istället för att flera i byarna tvingas åka, sa Ann-Christina Jonsson, undersköterska.

— Dessutom är det Coronasäkrare samt det faktum vi tycker att det är roligt att komma ut i byarna.

Fjällhälsan har influensavaccinerat, förutom Hede, i byarna Långå, Hedeviken, Vemhån, Vemdalen och Lillhärdal.

Powered by Labrador CMS