Sedan mitten av december befinner sig Anna Andersson och Liselotte Gruving i Vemdalen där de kombinerar universitetsstudier med skidåkning på alla ledder. 

- Vemdalen är fantastiskt det är mitt andra hem, när jag inte är här tänker jag på Vemdalen varje dag, berättar Liselotte Gruving från Avesta.
Sedan mitten av december befinner sig Anna Andersson och Liselotte Gruving i Vemdalen där de kombinerar universitetsstudier med skidåkning på alla ledder. - Vemdalen är fantastiskt det är mitt andra hem, när jag inte är här tänker jag på Vemdalen varje dag, berättar Liselotte Gruving från Avesta.

Skidstudenter pluggar från Vemdalen

Anna och Liselotte åker elegant utför pisten och bromsar upp framför mig. Det är sista helgen på sportlovet när JT:s utsände har hamnat mitt i en av Vemdalsskalets röda pister, den så kallade Västbacken.

Publicerad

- Vemdalen är fantastiskt det är mitt andra hem, när jag inte är här tänker jag på Vemdalen varje dag. Min farmor Britt och hennes Edvard bor i Vemdalen by så jag har varit här hela mitt liv, sommar som vinter, berättar Liselotte Gruving från Avesta. Sedan mitten av december befinner sig Liselotte och hennes kompis Anna Andersson i Vemdalen där de kombinerar sina universitetsstudier med skidåkning på alla ledder.

- 1971 skaffade min farfar en stuga på en av de första vägarna i stugbyn som än idag ligger mittemot högfjällshotellet. Härom dagen, när jag fyllde år, la Mamma upp en bild på Facebook på mig då jag var sex veckor gammal och besökte Jaktstugan för första gången. Jag har många hem och Vemdalen är helt klart även mitt andra hem, berättar Anna som kommer från Sollentuna.

De båda tjejerna har känt varandra sedan tonåren och älskar livet i pisten.

- Vi jobbar extra som skidlärare, jag i Klövsjö och Anna här på Skalet, berättar Liselotte.

Det kan låta som en slump men jag har själv inte stått på slalomskidor på tio år så Anna och Liselotte kommer som ett par räddande skidänglar och styr upp min bristande carvingteknik.

- Att kunna dela med sig av friheten, som skidåkningen ger mig, är bland det bästa som finns. Att se någon annan få en liknande känsla som jag själv har när jag åker, det är oslagbart, berättar Anna och strålar.

Vad pluggar ni?

- Jag läser Medie- och Kommunikationsvetenskap och Journalistik i Uppsala. Resultatmässigt går det bra men jag ser på plugget lite som när jag åker Vasaloppet. Nu är det bara 87 km kvar, nu endast 46 km kvar till Mora, eller examensdagen i detta fall, säger Liselotte och skrattar.

- Jag läser företagsekonomi mot Uppsala universitet. Det är rätt roligt att lära sig saker och det får mig att kämpa på även med de tyngre kurserna, menar Anna.

Hur kommer det sig att ni kan plugga i Vemdalen?

- Det är på grund av att större delen av universitets verksamhet bedrivs på distans. Vi har läst på distans i precis ett år nu, säger Anna och Liselotte flikar in. Tack vare att våra familjer har hus här bestämde vi oss redan tidigt i höstas för att vara här och plugga.

Funkar det bra att studera på distans?

- Jag lär mig bättre på detta sätt än annars, menar Liselotte.

- För min del är det lite både och. Vi räknar en del och det hade varit lättare att vara på plats. Jag har dyslexi och behöver lite mer och tydligare direktiv och hade behövt egen tid med lärarna. De bitarna är lättare när man träffar lärarna på plats. Jag håller med Liselotte att det är skönt att vara här för vi styr schemat själva, de flesta föreläsningar spelas in och läggs upp på nätet. Det handlar om att ha koll på och styra upp det egna ansvaret, menar Anna.

Saknar ni studentlivet?

- Jag likställer studentlivet med livet här som skidlärare och klar i sak med den biten sedan flera säsonger här. Men visst kan det vara trevligt att träffa studentkompisar, säger Liselotte.

- Under en tentaperiod sitter man och råpluggar och mår skit tillsammans nu sitter man med de känslorna alldeles ensam och det är inte så kul, menar Anna.

- Vi stöttar varandra här, säger väninnorna i mun och ler.

Finns det fler som pluggar och åker skidor som ni?

- Vi vet om två andra tjejer som också lever lite som vi, nämner Anna

Blir inte era pluggpolare söder ut avis på er?

- Absolut, men jag försöker att sprida lite fjällglädje till min studentförening, Uppsala Medievetare. I fredags ordnade jag och andra i föreningen en livesänd Afterski med inhyrd trubadur och allt som hör till. Vi hade riktigt roligt, berättar Liselotte.

Hur får ni tiden att räcka till?

- Skidåkningen ger oss en massa energi. En timmes skidor på morgon gör att det inte blir så tungt när vi sitter och pluggar på eftermiddagen och långt in på kvällarna. Skidåkningen är en bra morot, säger båda tillsammans. Anna susar iväg hem för att fixa en hemtenta och Liselotte kämpar vidare med JT:s utsände som faktiskt börjat få grepp om carvingtekniken i de härliga backarna på Skalet.

Powered by Labrador CMS