Guldvinge och Nässelfjäril

Varför glöms biologisk mångfald bort så ofta??

Skulle ha skrivit tidigare. Men som oftast skjuter man på saker, tills det en dag känns som ett MÅSTE. Jag förstår ingenting, så jag vill ha en riktig förklaring. Varför slår man så många ängar och diken?

Är det så, att det är pengar, som styr? Någon är tvungen att hitta en sysselsättning till skolledig ungdom. Enkelt! De kan köra gräsklippare! Och snart är det i det närmaste helt tomt på blommor och gräs. Kvar är bara stora ytor med nedslaget gräs, som snart ligger som ett brunt täcke på marken. En styggelse! Om man måste slå, kan man väl vänta till mitten av augusti. Både fåglar, insekter och blommor behöver den tiden.

Man pratar allt mer om, hur viktigt det är med biologiskt mångfaldt. Man ska inte slå ner blommor och gräs, om det inte är absolut nödvändigt. Men vad gör man i Ängsmon? Jo, man klipper ner allt - vägrenar, slänter, ängar... Vad hände med alla fjärilar, humlor och andra insekter? Hur många liv släcktes? Varje fjäril har fyra liv: ägg, larv, puppa och till slut den färdiga fjärilen. Dessutom lever vissa av dem i flera generationer under en sommar. Allt detta fanns bland blommorna och gräset den 26 - 27 juli.

Jag har varit ute här i Ängsmon med min kamera många, många timmar varje vecka hela förra sommaren och i år. Verkligen njutit, som så många andra. Det händer hela tiden fantastiska saker alldeles intill våra vägar, bara vi ger oss tid och stannar upp. Låt oss värna om naturen. Vi behöver den mer än någonsin.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS