Guldvinge och Nässelfjäril
Guldvinge och Nässelfjäril

Varför glöms biologisk mångfald bort så ofta??

Skulle ha skrivit tidigare. Men som oftast skjuter man på saker, tills det en dag känns som ett MÅSTE. Jag förstår ingenting, så jag vill ha en riktig förklaring. Varför slår man så många ängar och diken?

Är det så, att det är pengar, som styr? Någon är tvungen att hitta en sysselsättning till skolledig ungdom. Enkelt! De kan köra gräsklippare! Och snart är det i det närmaste helt tomt på blommor och gräs. Kvar är bara stora ytor med nedslaget gräs, som snart ligger som ett brunt täcke på marken. En styggelse! Om man måste slå, kan man väl vänta till mitten av augusti. Både fåglar, insekter och blommor behöver den tiden.

Man pratar allt mer om, hur viktigt det är med biologiskt mångfaldt. Man ska inte slå ner blommor och gräs, om det inte är absolut nödvändigt. Men vad gör man i Ängsmon? Jo, man klipper ner allt - vägrenar, slänter, ängar... Vad hände med alla fjärilar, humlor och andra insekter? Hur många liv släcktes? Varje fjäril har fyra liv: ägg, larv, puppa och till slut den färdiga fjärilen. Dessutom lever vissa av dem i flera generationer under en sommar. Allt detta fanns bland blommorna och gräset den 26 - 27 juli.

Jag har varit ute här i Ängsmon med min kamera många, många timmar varje vecka hela förra sommaren och i år. Verkligen njutit, som så många andra. Det händer hela tiden fantastiska saker alldeles intill våra vägar, bara vi ger oss tid och stannar upp. Låt oss värna om naturen. Vi behöver den mer än någonsin.

Ängsmon 15 augusti

Kerstin Andersson

Äng i Ängsmon
Äng i Ängsmon
Ängsblåvinge.
Ängsblåvinge.
Pollinerande Humla
Pollinerande Humla
Ängsblåvingar parar sig
Ängsblåvingar parar sig
Blåvinge
Blåvinge
Ängen i Ängsmon två veckor senare
Ängen i Ängsmon två veckor senare
Grönsiska
Grönsiska

Powered by Labrador CMS