Guldvinge och Nässelfjäril
Guldvinge och Nässelfjäril

Varför glöms biologisk mångfald bort så ofta??

Skulle ha skrivit tidigare. Men som oftast skjuter man på saker, tills det en dag känns som ett MÅSTE. Jag förstår ingenting, så jag vill ha en riktig förklaring. Varför slår man så många ängar och diken?

Är det så, att det är pengar, som styr? Någon är tvungen att hitta en sysselsättning till skolledig ungdom. Enkelt! De kan köra gräsklippare! Och snart är det i det närmaste helt tomt på blommor och gräs. Kvar är bara stora ytor med nedslaget gräs, som snart ligger som ett brunt täcke på marken. En styggelse! Om man måste slå, kan man väl vänta till mitten av augusti. Både fåglar, insekter och blommor behöver den tiden.

Man pratar allt mer om, hur viktigt det är med biologiskt mångfaldt. Man ska inte slå ner blommor och gräs, om det inte är absolut nödvändigt. Men vad gör man i Ängsmon? Jo, man klipper ner allt - vägrenar, slänter, ängar... Vad hände med alla fjärilar, humlor och andra insekter? Hur många liv släcktes? Varje fjäril har fyra liv: ägg, larv, puppa och till slut den färdiga fjärilen. Dessutom lever vissa av dem i flera generationer under en sommar. Allt detta fanns bland blommorna och gräset den 26 - 27 juli.

Jag har varit ute här i Ängsmon med min kamera många, många timmar varje vecka hela förra sommaren och i år. Verkligen njutit, som så många andra. Det händer hela tiden fantastiska saker alldeles intill våra vägar, bara vi ger oss tid och stannar upp. Låt oss värna om naturen. Vi behöver den mer än någonsin.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 7 dagar
*Testkampanj*

1 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS