Vänstern i Svenska Kyrkan vill samla alla

ViSK, Vänstern i Svenska Kyrkan vill samla alla medlemmar i Svenska kyrkan med hjärtat till vänster. Vi är en partipolitiskt obunden organisation som under de kommande fyra åren i lokala församlingar, Stiftsfullmäktige och kyrkomöte framför allt vill driva frågor kopplade till diakoni, miljö och fredsarbete.

Diakoni: Med rötterna i befrielseteologin (en kristen politisk/teologisk inriktning som uppkom på 60-talet i länder med stora sociala och politiska orättvisor), står vi alltid på de fattiggjordas sida (som gjorts fattiga). Därför är det diakonala arbetet i Svenska kyrkan mycket viktigt för oss. Kyrkopolitik, som all politik, handlar om hur man fördelar en budget och för oss är resurser till diakoniarbetet prioriterat.

Men ViSK ser också till helheten, alltså studerar vi arbetsvillkoren för våra diakoner och personal i övrigt. Genom att samtala med de anställdas fackliga organisationer skapar vi oss en bild av det som behöver förändras. I detta ingår också jämlikhet, jämställdhet och övriga rättighetsfrågor, som HBTQI-frågor. Vi vill att alla enheter i Svenska kyrkan blir regnbågscertifierade.

Att se helheten betyder också att vi vill verka politiskt diakonalt där vi inte bara konstaterar att det finns fattiggjorda människor i vårt land. Vi ställer också frågan, precis som befrielseteologerna gjorde, varför är människorna fattiga? Vilken obalans i samhället som gör de rika rikare och de fattiga fattigare måste vi bekämpa? Och hur medvetandegör vi människorna om det så att vi tillsammans kan nå en förändring?

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS