Välj förnybart istället för kärnkraft

Jag har en god vän i min hembygd, som satsat på solpaneler på sin mark. Han är inte ensam.

Det finns 250 000 till i Sverige, som gjort som han. Min gode vän producerar sedan ett par år mellan 15-20 000 kilowatt årligen i anläggningen på den egna gården. Detta gör hans hushåll nästan självförsörjande på el. Nu har han skaffat sig en elbil som han kommer att hemladda. I stället för att leverera uppkomna överskott av el till kraftbolaget, kör han, under en stor del av året, sin bil med noll i drivmedelskostnad.

Förutom att min gode vän är en bra kompis är han ett lysande föredöme för svenska hushåll, när det gäller produktion av ren och billig energi. Här finns en outnyttjad potential, som slumrar på grund av regeringens enögda tro på kärnkraften. Det är dags för alla kärnkraftskramare och i synnerhet våra styrande politiker att tänka om.

Låt oss I stället för den besinningslösa miljardsatsning, regeringen nu planerar för nya kärnkraftsreaktorer, i stället göra en kraftfull styrning mot det förnybara. Jag är övertygad om att det finns många sköna twh att hämta genom en rejäl satsning på vind och sol.

Kommunerna och lokalbefolkning väntar otåligt på att det skall bli verklighet av Ulrika Liljebergs förslag i ”Incitamentsutredningens” betänkande som kom i april 2023. Min övertygelse är att det finns många presumtiva producenter av grön el.

Tyvärr backar många på grund av att det krävs en för de flesta alltför hög investering, för att projektet skall gå att räkna hem. Om regeringen överger planerna på ny kärnkraft och i stället använder en del av miljarderna till en rejäl satsning på småskalig produktion av vind och sol har vi alla möjligheter att både snabbt och billigt tillgodose de ökande behoven av el. Jag vill se framför mig- inte bara 250 000solpanelsanläggningar- jag vill se miljontals sådana.

Många små produktionsanläggningar blir dessutom mindre sårbara ur beredskapssynpunkt. En stor central anläggning kan genom ett fientligt robotanfall slås ut på några minuter och göra tiotusentals hushåll utan el och värme.

På grund av den orimligt långa tid det tar att bygga blir regeringens tänkta satsning på nya reaktorer, dessutom också en långsiktig investering, som inte kommer att bidra till att täcka behovet av energi i Sverige förrän efter 2045. Det är ett syniskt spel, som kommer att öka koldioxidutsläppen under de närmaste åren kraftigt. 

Med en rejäl satsning på den gröna, förnybara energin, är min fasta övertygelse att Sverige, redan fram till 2030, kan fördubbla elproduktionen i landet och resultera i en, för förbättring av klimatet, icke föraktlig minskning av utsläppen.

Detta förstår energi- och näringsminister Ebba Busch, liksom hennes regeringskollegor. Ändå vill man bromsa utbyggnaden av förnybart genom uteblivna stöd. Regeringen har sagt nej till ökade offentliga stöd till både vindkraft och solenergi. 

Det skall vara rättvisa mellan de olika energislagen säger Bush och co. Vari ligger rättvisan, när regeringen, dels vill gå in med en upplåning på 300 miljarder kronor för att bygga de första fyra reaktorerna, dels med offentliga medel garantera kärnkraftsföretagen ett pris på 80 öre per kilowatt, i 40 år. 

300 miljarder är dessutom, med stor sannolikhet tilltaget i underkant- alla erfarenheter visar att kärnkraftsprojekten blir långt dyrare än beräknat.

Till yttermera visso skall miljardrullningen fortsätta.

Det skall ju byggas ytterligare sex reaktorer fram till 2045. Finns det någon vettigt tänkande människa, som tror på dessa excesser? Min jämtländske vän- en vanlig duktig och omdömesgill person, tänker klokare. 

Han satsar, i likhet med flera hundra tusen andra småproducenter, på förnybar och billig energi. Deras bidrag till lösning av tillräcklig tillgång till el, borde bli vägledande i stället för den riskabla kärnkraften, som vi sa nej till för mer än 40 år sedan.

Kurt Folkesson 

Östersund 

Powered by Labrador CMS