Välfärd och vindkraft

Chefredaktören kritiserar att oproportionerligt många skrivit under mot vindkraften i Bergs kommun. Jag ser dock den ökande kritiken med utökningen av antalet och med de nära 300 meter höga verken.

Många följer Svenska Kraftnäts statistik där vi såg i veckan att alla landets vindkraftverk presterade under 1% dvs inte ens ladda en el bil / verk. Plötsligt är det 40% och svettigt för svenska kraftnät, vattenkraft och andra reserver att svänga med. 

Många gör demokratiskt gemensam sak där påtagliga problem uppenbaras lokalt och nationellt mot elsystemet. Med facit från Tyskland, Kalifornien som vi nu kopierar uppenbaras hälsan-social polarisering, en känd/okänd sammansatt ekologi ödeläggs, rena fina naturupplevelsen som Jämtlands signum sätts på spel. 

Motvikter till statlig vindkraftspropaganda kan fås bl.a genom kunskap där några framträdande är: Karin Bångman bor i Offerdal och skrivit boken vindkraftsblåsningen för 10 år sedan.

Youtube kanalen Elsa Widding argumenterar mot skrämselpropagandan och boken Klimatkarusellen. 

Professor emeritus Per Fahlén bor på vår latitud och gjort sin gedigna kunskap hörd nationellt, senast som stöd till Timråpartiet mot vindkraft med tydliga sakliga argument. 

Professor Jan Blomgren har skrivit en pedagogisk bok om hur elsystem måste fungera och figurerat i media. 

Ester Koster med erfarenheter från Holland som visat katastrofala ekologiska följder. 

Pat Swords från Irland synar EU:s korrupta miljö och energipolitik. Multinationella företag koloniserar. 

Madeleine Staaf, med rötter i Jämtland, har själv drabbats av vindkraft på sin gård i Turkiet och är engagerad för drabbade människor i Sverige. 

Michael Schellenberger en miljöaktivist har visat problemen med sol och vind i USA:s kongress och konsult till IPCC. Skrivit boken Inställd Apokalyps. 

Guillaume Priton har skrivit boken The Metal War har global erfarenhet av miljökatastrofer och mänskligt lidande i gruv och giftig/radioaktiv raffineringen av stål, koppar och jordartsmetaller. 

Behovet av utökad/ny brytning ökar med sol, vind och batterier från auktoritära regimer med geopolitisk aggression och logaritmisk prisökning. 

Boven i Sverige är Miljöpartiet som med ministerstyre tvingade Vattenfall med nedläggning av 4 fullt fungerande kärnkraftverk och samtidigt 

dopade vindkraft med känt resultat. Regeringens uttalanden är förhoppningar som varken tjänar Bergs kommun, elöverskott i Norrland, underskott i södra Sverige eller klimatet globalt, Tillkomsten av Ukraina kriget har satt Europa på sin spets med självförsörjning i fokus. 

Att säkra el 24/7 med de utstakade elambitionen måste bli ett moratorium och analys liknande NATO frågan. 

Torbjörn Sjödin 

Östersund

Powered by Labrador CMS