Vad ska ni göra för att lösa personalsituationen vid sjukhuset?

Det handlar om personalfrågan och om sjuksköterskans och undersköterskans arbetsförutsättningar i synnerhet. Denna fråga och beslut om reformer tål inte att pausas eller läggas på is i väntan på ett valresultat i september.

För drygt ett år sedan skrev ortopedkliniken vid Östersunds sjukhus i sin tertialrapport att man inte kunde garantera en patientsäker vård. Många av oss som arbetar i vården var medvetna om den uppkomna situationen men det var första gången jag kunde läsa ett sådant uttalande i en klinikrapport. Detta var en oerhörd allvarlig signal och ett rop på åtgärder, till de ledande politikerna såväl som till tjänstemännen, från en klinik som inte mäktade med sitt uppdrag. Skrivelsen föranledde en fråga från mig vid regionfullmäktige i juni 2021 till ytterst ansvarig politiker Tom Silverklo ( C ) hur han och övriga stödpartier i de BlåGröna( M,L och MP) kunde tillåta att en verksamhet raserats på detta sätt. Vid regionfullmäktige i oktober 2021 och februari 2022 ställdes samma fråga till Tom Silverklo samt vilket ansvar han själv bär för det uppkomna läget.

Vidtagna åtgärder har inte haft någon effekt och vi har idag hamnat i en situation där stafettpersonal börjat bli normen till en oerhört hög kostnad. Stafettpersonal borgar inte för en god och patientsäkervård och denna nedåtgående destruktiva spiral måste stoppas.

Det handlar om personalfrågan och om sjuksköterskans och undersköterskans arbetsförutsättningar i synnerhet. Denna fråga och beslut om reformer tål inte att pausas eller läggas på is i väntan på ett valresultat i september. Den kräver aktiva och dedikerade politiker idag.

Därför ställer jag frågan igen till Tom Silverklo ( C ) och de BlåGröna vid stundande regionfullmäktige. Vad är er förklaring till den uppkomna situationen och vad ämnar ni göra åt den?

Lars-Erik Olofsson

Gruppledare (KD)

Powered by Labrador CMS