Lyckan var stor när JT besökte Åsarna skola sent på torsdagseftermiddagen för att förkunna den glada nyheten. Skolan blir kvar.
Pedagoger på bakre raden: Marita Hägred, Hans Weissman, Camilla Skoglund, Märit Pålsson och Lisa Brandwold
Elever på främre raden: Aina Persson, Havanna Jansson-Sjöberg, Stella Roberg, Bianca Bergman och längst fram Elise Hellqvist.
Lyckan var stor när JT besökte Åsarna skola sent på torsdagseftermiddagen för att förkunna den glada nyheten. Skolan blir kvar. Pedagoger på bakre raden: Marita Hägred, Hans Weissman, Camilla Skoglund, Märit Pålsson och Lisa Brandwold Elever på främre raden: Aina Persson, Havanna Jansson-Sjöberg, Stella Roberg, Bianca Bergman och längst fram Elise Hellqvist.

Skolorna räddade i Berg

Åsarnas och Ljungdalens skolor ska inte läggas ner. Det beskedet gav Centern och Socialdemokraterna i går eftermiddag.

Publicerad

- Politikerna har tagit rätt beslut, säger Elise Hellqvist, från Åsarna och går i årskurs fempå Åsarna skola. Hon och några få elever var kvar på skolan sent på torsdagseftermiddagen när JT återvände för att ge dem det glada beskedet, att skolan blir kvar.

- Det är bra att skola får vara kvar. Det är en bra skola, lärarna är toppen och eleverna är schyssta med varandra här, berättar femteklassaren Bianca Bergman från Fotingen och tillägger. Jag åker buss drygt två mil enkel resa varje dag och vill inte åka längre.

Marita Hägred är en av fem pedagoger på skolan som nu kan andas ut.

- Det gick väldigt fort, det kändes nästan som ett dåligt skämt, med en väldigt snabb vändning. Det är skönt att politikerna lyssnat på oss i personalen och på föräldrarna, menar hon.

Hur känns det?

- Vi är riktigt glada nu. Vi måste fira med fika, tårta blir det, säger Marita Hägred och ler stort.

Vad säger föräldrarna i Åsarna?

- Det är skönt. Jag känner mig glad och lättad av det ändrade beslutet. Det blev smått hysteriskt i går eftermiddag när alla var i lyckorus. Men faktum är att lokalerna behöver åtgärdas så att vi slipper detta igen, säger Madeleine Amundsson förälder på Åsarna skola.

Alla verkar väldigt glada och nöjda. Men sparbetinget på 3,5 miljoner kvarstår.

- Nu får jag vänta på det beskedet och sedan ta tag i besparingar på de fyra enheter jag är rektor för. Det är glädjande att alla skolor är kvar, säger Marie Lövhagen rektor för Åsarnas, Rätans, Klövsjös och Ljungdalens skolor i Bergs kommun.

Men vad var det som gjorde att politikerna ändrade sig?

- Vi började att fundera på onsdagen, efter att vi hade haft möte med personalen och föräldrarna i Åsarna och Ljungdalen. Det är viktigt att lyssna, menar Torsten Medalen (c) ordförande i utbildningsnämnden i Bergs kommun.

Vad i detalj var det som gjorde att ni politiker i Berg ändrade er?

- Om utredningen presenterats med en lång rad kontroversiella förslag, sexton punkter erfar JT, hade vi inte hunnit med att kommunicera det med alla berörda enheter. Sammantaget var det bäst att lägga ner utredningen, säger Torsten.

Vad händer nu?

- Det blir ett allmänt sparbeting inom både grundskola och gymnasium i Berg på tre och en halv miljon kronor, säger Torsten Medalen (c) ordförande i utbildningsnämnden i Bergs kommun.

Powered by Labrador CMS