Revsunds kyrka är Sveriges femte största landsortskyrka och har en otrolig potential, anser kyrkopolitikern Ingrid Kjelsson (C). Revsunds kyrka byggdes 1876.
Revsunds kyrka är Sveriges femte största landsortskyrka och har en otrolig potential, anser kyrkopolitikern Ingrid Kjelsson (C). Revsunds kyrka byggdes 1876.

Politiker rasar mot förslag om att avveckla Revsunds kyrka: “Helt idiotiskt”

Bräckes oppositionsråd Ingrid Kjelsson är rasande över planerna på att avveckla Revsunds kyrka. Men hon har inte fått ta ställning eftersom hon inte kallades till kyrkofullmäktige.

Publicerad

När frågan togs upp i kyrkofullmäktige saknades centerpolitikern.

– Jag hade inte fått någon kallelse på mejl. Det är extremt märkligt, säger Ingrid Kjelsson.

Jämtlands Tidning var först att berätta om planerna på att bygga en ny kyrka i Gällö, och avveckla den i Revsund.

Förslaget, som just nu utreds, är bland annat motiverat med de höga driftskostnaderna för Revsunds kyrka – som tar in över 800 besökare.

“Det är en väldigt hög totalkostnad för Revsunds kyrka varje år. Samtidigt så är det i Gällö merparten av församlingsborna bor. Det är också där det finns bäst kommunikationer”, sa kyrkoherden Jesper Watanen tidigare i vinter.

Resonemanget går också att en ny kyrka i Gällö bättre skulle kunna anpassas för församlingens ändamål, som till exempel barnverksamhet.

När politikerna i kyrkofullmäktige skulle säga ja eller nej till en utredning, blev det stor majoritet för ett ja. Bara en ledamot yrkade på avslag.

Men oppositionsrådet Ingrid Kjelsson (C), som också sitter i kyrkofullmäktige, fanns inte på plats. Hon hade inte fått någon kallelse.

– Jag har skickat in en överklagan på grund av det här. Jag har gått igenom min mejl noggrant och jag har inte fått någon kallelse till kyrkofullmäktige. Det känns jättekonstigt. Hade jag fått det så hade jag opponerat mig starkt. Jag tycker att det är ett idiotiskt förslag.

Varför det?

– Revsunds kyrka är Sveriges femte största landsortskyrka och har en otrolig potential. Det vore väldigt synd att lämna ifrån sig den på grund av snålhet.

Argumentet har bland annat varit att kyrkan har höga driftskostnader. Hur ser du på det?

– Men herregud. Då skulle jag vilja fråga om det saknas pengar. Jag har också suttit i kyrkorådet och vet att de har ett eget kapital på ungefär 20 miljoner kronor. Det finns pengar.

Betydligt fler kommunmedborgare bor i Gällö. Det är inte rimligt att bygga en kyrka där?

– Jag är helt övertygad om att de skulle tappa församlingsmedlemmar om de bygger en ny kyrka i Gällö, och släcker ner den i Revsund, säger Ingrid Kjelsson, som också upprörs över att pastoratet vill sälja församlingsgården i Revsund.

– Ärligt talat fattar jag inte vad de håller på med. Det är fastigheter som vi ska ta tillvara på.

Bräcke-Revsunds pastorat består idag av två församlingar med drygt 3 000 medlemmar. Men från och med nästa år ska de ingå i ett större sammanslaget pastorat, kallat Sydöstra Jämtlands pastorat. Hur det kommer att påverka planerna är oklart.

Jämtlands Tidning har sökt Bräcke-Revsunds kyrkoherde Jesper Watanen.

Powered by Labrador CMS