Litte-ta-våndera dåktorn Manne Ring och musikern och kulturpersonen Linda Forss kan verkligen snacka krämpor så att folk förstår. I onsdags gjorde de ett uppskattat framträdande på bygdegården i Mattmar.
Litte-ta-våndera dåktorn Manne Ring och musikern och kulturpersonen Linda Forss kan verkligen snacka krämpor så att folk förstår. I onsdags gjorde de ett uppskattat framträdande på bygdegården i Mattmar.

Uppskattat med ”Fråg dåktorn” på jamtska

Allt från stela leder, vallningar, prostatabesvär och nyttan av bastubad, var på tapeten när Fråg Dåktorn besökte Stenhammarn, bygdegården i Mattmar på onsdagen.

Publicerad

Inga ämnen var för svåra eller känsliga när publiken tillsammans med litte–ta-våndera-dåktorn Manne Ring avhandlade den lokala folkhälsan i byn.

Kryddat med sånger på jämtska och framträdande av amatörteatern Husåspelet blev det en uppsluppen stämning när man varvat pratade om sjukdomar.

Det är Linda Forss, musiker och kulturperson, som tagit fram konceptet Fråg Dåktorn på jamtska. Tillsammans med Manne Ring som är allmänläkare på Offerdals Vårdcentral gör de tillsammans en turné på olika bygdegårdar i Åre kommun.

– Jag pratar jämtska för det mesta med mina barnbarn och det här var ett roligt och annorlunda sätt att ta sig an sjukdomar, säger Anna Berggren från Mattmar. Men någon egen fråga ställde hon inte till dåktorn.

– Jag är lite blyg, men jag har också en bra hälsa, säger hon.

En av besökarna tyckte att den här föreställningen skulle gå på alla länets bygdegårdar.

– Det är både underhållande och lärorikt, man får lite tips om hur man ska hantera sina ålderskrämpor.

– En mycket trevlig stund och så härligt att det är på jämtska. Jag har själv inte pratat jämtska för mina föräldrar talade svenska. Men jag tycker om att lyssna på jämtska och förstår det bra, säger Bor Bydén från Mattmar.

Den 27 oktober ges en ny föreställning av ”Fråg Dåktorn” då på Hallgårn i Halln, sista föreställningen som är inplanerad är på Församlingsgårn i Kall den 28 oktober. Men det är nog fler byar som önskar få besök av dåktorn Manne Ring och musikern Linda Forss. En kombination som gör gott för både hjärta och själ.

Powered by Labrador CMS