Uppmaning till alla företagare: anmäl!

Viktigt att företagare anmäler brott till polisen. 

När Polisen, politiker och andra aktörer prioriterar åtgärder mot brott baseras mycket på anmälningsstatistiken. I grunden är det bra att verksamheten baseras på hårda fakta. Företagarnas nya rapport, ”Brottsanmälan saknad – Hur får vi företagare att börja anmäla brott?”, visar dock att en stor del av företagare har tappat tron på att en anmälan faktiskt leder till något.

Företagare som utsatts för brott ställs inför valet: lägga tid och resurser på att anmäla eller fokusera på verksamheten och att reparera skadan som skett. Tyvärr ser vi att svaret ofta blir att det inte är värt mödan att anmäla – nästan fyra av tio företagare väljer bort kontakten med polisen. 

Det innebär att en stor mängd brott förblir osynliga i statistiken. Det innebär inte bara ekonomiska förluster för de drabbade företagen utan också ökade dolda kostnader för samhället som helhet. 

För många företagare är brott inte någon abstrakt risk, utan en högst verklig fråga. Under de senaste fem åren har 30 procent av Sveriges företag blivit utsatta för brott, med betydande ekonomiska konsekvenser. 

Det handlar både om direkta kostnader för stölder eller skadegörelse och om indirekta effekter – behovet av dyr säkerhetsutrustning eller förlorade intäkter på grund av driftstopp.

Företagarnas rapport visar att bristande förtroende för rättsväsendet är en av huvudorsakerna till den låga anmälningsviljan. 

Många ser ingen poäng i att anmäla, då de inte tror att polisen kommer att agera på deras ärenden. Dessutom upplevs anmälningsprocessen som krånglig och tidskrävande. 

För att vända denna utveckling har Företagarna tagit fram elva förslag som kan göra det mer meningsfullt för företagare att anmäla brott. Företagen fick sedan själva ranka de mest prioriterade förslagen, där de viktigaste handlar om att polisen måste utreda fler mängdbrott och att företagare som utsatts för brott ska få upprättelse. 

Vi vill också att polisen tydliggör vilka bevis som leder till fällande domar, så att företagarna kan bidra till insamlingen. 

Det här är en fråga som ingen enskild aktör kan lösa ensam. Det krävs att polis, stat, kommun, företag och andra aktörer arbetar tillsammans för att vända brottsutvecklingen. Utan en förbättrad anmälningsstatistik riskerar företagarnas utsatthet att förbises, och brottsförebyggande insatser riskerar att riktas fel.

Därför vill vi slutligen uppmana alla företagare att anmäla de brott de utsätts för. Varje anmälan gör skillnad och hjälper till att synliggöra problemen vi behöver få bukt med. 

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen och Tobias Adielsson, Företagarna näringspolitisk expert säkerhet och brott mot företagare

Powered by Labrador CMS