Det krävs en viss precision för att flytta på de varma, nystöpta ljusen. På bild Sanna och Jürgen Engelbrecht.

Ökat intresse för ljusstöpning

UNDERSÅKER (JT) För dig som önskar lära dig mer om ljusstöperiets ädla konst finns det sedan några månader tillbaka möjlighet att lära sig just detta på Åre Ljusfabrik i Undersåker. Några av dem första att testa på var Sanna och Jürgen Engelbrecht från Stockholm.

Publicerad Senast uppdaterad

Det har precis mörknat utanför Åre Ljusfabrik, men inne i ljusstöparverkstan lyser flitens lampa. Inne i ett rum bakom butiken håller Sanna och Jürgen Engelbrecht på att avsluta det sista doppandet av sina egentillverkade ljus. 

I ungefär trettio omgångar de låtit ljusen sjunka upp och ner i den varma stearin- och paraffinmassan för att sedan hänga ljusen på träställningar för nedkylning mellan varven. Trots att ljusen varit doppade på förhand har det tagit nästan två timmar att få dem till önskvärd tjocklek. Inget för den otålmodiga, med andra ord. Men tidsåtgången verkade inte störa Jürgen Engelbrecht. 

– Vi börjar få till snitsen nu efter att ha hållit på ett tag. Det har varit väldigt trevligt det här. Vi fick det i bröllopspresent av vår dotter som bor på Frösön. Jag har aldrig testat det förut, säger Jürgen medan han med stor koncentration låter fyra ljus sjunka ned i den varma baljan. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Digital 1 månad

65 kr

Köp nu

Digitalt 24 timmar

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS