Två mil till förskolan – föräldrar agerade

Framför bystugan har några Ottsjö-föräldrar med barn samlats. Från vänster: Sandra Olsson, Alexander, Minna, Alice, Gry, Anna Ottendahl samt Stefan Nordin. Foto: Lotte Mjöberg
OTTSJÖ (JT) Ottsjö växer och växer och nu vill föräldrarna i trakten ha barnomsorg på plats. Inte mindre än 15 barn skjutsas i dagsläget till förskolan i Undersåker, som ligger omkring två mil bort.

Ottsjö-föräldrar satsar på egen barnomsorg

För inte så länge sedan fanns det endast ett 40-tal bofasta i Ottsjö. Nu är antalet uppe i 108 personer och 15 av dem är alltså barn! Och fler småbarnsfamiljer är på väg in till Östra Vålådalen. En sådan familj flyttar hit nu framöver, en till i vinter… Sandra Olsson är mamma till Alexander och Minna och en av de föräldrar som nu jobbar aktivt för att få till stånd en barnomsorg i byn. De vill ha den form som heter ”pedagogisk omsorg”. Det är inte en skolform som förskolan är, och styrs därmed inte av läroplanen utan av skollagen. Det kan likställas med det som tidigare kallades för ”dagmamma”.

– Om allt går vägen, hoppas vi kunna starta pedagogisk omsorg här senast i november, säger Sandra och fortsätter:

– Vi har fått ett positivt bemötande av Åre kommun hitintills. Men mycket återstår i kontakten med kommunen och det är svårt för oss att känna till allt. Vi måste tydligen lägga fram ett medborgarförslag. Helst skulle vi vilja att kommunen driver denna verksamhet som pedagogisk barnomsorg. I sista hand får det bli ett föräldrakooperativ.

Bild 4 1 scaled

Pedagogisk personal som skulle kunna jobba här har de redan klar. Lokal har de också redan klar: bystugan mitt inne i Ottsjö. Även matsituationen: de kan få hämta lunchmat från skolan i Undersåker. Men ett antal frågetecken kvarstår: hur leveransen av maten ska gå till, vilka regler som gäller för lokalerna och utemiljön, etc.

Stefan Nordin, är pappa till fyraåringen Alice. Han har räknat ut att tiden det tar att köra ett barn till och från Undersåker blir 7,5 timmar per vecka, om man kör varje veckodag. Men att de vill ha barnomsorg i byn handlar verkligen inte enbart om tidsåtgången:

–Nej inte alls. Vi vill att barnen ska få en starkare anknytning till Ottsjö och här har de fina möjligheter att få vara ute mycket i den fantastiska fjällmiljö vi har. Vi skulle därför vilja ha en ur&skur-inriktning, säger han.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på print
  • Annonser