Tungt år för Jämtlands företagsklimat

Avgörande att lokalpolitiker tar sitt ansvar.

I slutet av september presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rankingen över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner 

Varje år sedan 2001 har Svenskt Näringsliv sammanställt rapporten Lokalt företagsklimat, där Sveriges kommuner rankas efter hur väl de lyckas skapa förutsättningar för att starta och driva företag. I år bygger rankingen i Jämtland på svar från över 800 företag, som har delat med sig av sina erfarenheter av att driva företag i sin kommun. Våra frågor i enkäten har kommunerna rådighet över. 

Ser vi både under det senaste året och över tid så är det många kommuner som får betydligt sämre betyg i många av de parametrar vi mäter samtidigt som flera redan hade väldigt låga betyg också fortsätter att ha det. Det här är en utveckling som ingen som jobbar med näringslivsutveckling och för ett bättre företagsklimat i den här regionen kan vara nöjd med.  

Detta bör också oroa alla invånare och beslutsfattare i dessa kommuner. Tillståndet för företagsklimatet påverkar nämligen sysselsättningen och kommunens ekonomiska förutsättningar. I en rapport har vi undersökt om företagen anställer fler när kommunen förbättrar sitt företagsklimat. 

Resultaten visar markanta skillnader i jobbtillväxt mellan kommuner som gjort framsteg och de som inte gjort det. Sambandet är särskilt starkt i kommuner där företagsklimatet antingen förbättrats eller försämrats markant. Ett bättre företagsklimat skapar inte bara bättre förutsättningar för tillväxt utan även fler jobb. Vi ser i våra konjunkturrapporter för Jämtland hur investeringsviljan viker. 

Bara i Östersunds kommun sysselsätter de lokala företagen över 21 000 personer, vilket i skatteintäkter genererar 6,6 miljarder kronor årligen till kommun, region och stat. 

Även om många långsiktiga reformer för att förbättra företagens förutsättningar genomförs på nationell nivå, ligger mycket av ansvaret hos kommunerna. 

Det finns legitima skäl till att vissa kommuner rankas lågt medan andra får höga betyg i undersökningar om företagsklimatet. Faktorer som myndighetsutövning, service, tillgång till kompetens och hur snabbt kommunen kan agera spelar en avgörande roll. Förbättrar kommunerna sig på dessa områden kommer det också leda till att företagen kan växa och anställa fler medarbetare.

Det är därför avgörande att lokalpolitiker tar sitt ansvar. Det är deras viljeinriktning och handlingskraft som sätter ramarna för kommunens framtida utveckling. Ett förbättrat företagsklimat gynnar inte bara företagen – det skapar också fler arbetstillfällen, minskat utanförskap och ökade skatteintäkter, vilket i slutändan förbättrar livet för alla invånare.

Ola Toftegaard, regionchef, Svenskt Näringsliv Jämtland 

 

Powered by Labrador CMS