Eva Rappe älskar livet på sin gård i Tullus, där fjäderfäna utgör basen för verksamheten.
Eva Rappe älskar livet på sin gård i Tullus, där fjäderfäna utgör basen för verksamheten.

Hos Eva i Tullus har hönsen det bra

Julen och påsken är de viktigaste höjdpunkterna under året om man säljer ägg. På en gård i Tullus bor Eva Rappe och 450 höns, så det blir en hel del ägg just nu.

Publicerad

–Ja, jag plockar omkring 400 ägg per dag, varje förmiddag.     Dem säljer hon i butiken här på gården, samt i Rekoringar i Östersund, Krokom och Åre.  

–Det gäller att köra försiktigt över guppen på vägarna dit, skrattar hon och fortsätter: 

–Tidigare har jag även varit med på Skördefesterna och Öppen trädgård, men de har ju ställts in på grund av coronan. Men det går bra ändå. 

Nu är det inte enbart Eva och hönsen som bor på den stora vackra släktgården på 170 hektar. Hon är 52 år och har fyra barn. Ett bor hemma på heltid och ett bor på gården varannan vecka. Ett gör lumpen, ett bor i Östersund. I ett hus på gården bor Evas föräldrar.

Och förutom hönsen finns det en mängd andra djur: en katt, tre hundar, två hästar, elva Helsingefår, 30 Sveatackor, elva fjällkor, sju Jämtgetter, tolv ankor,  tio gäss och sju bikupor. Sex av dessa djurarter ingår i genbanken för utrotningshotade husdjursraser, de är en del av det svenska kulturarvet. Gården har naturbetesmarker och Eva håller även på med permakulturodling, som är en form av hållbar odling. 

–Jag älskar det här livet, med den här mångfalden. Idag föddes det fyra killingar, säger hon och ler stort. 

–Det är förstås ett heltidsarbete med mycket jobb, men gården runt tack vare äggproduktionen. Fjäderfäna utgör basen. 

–Behöver jag få lite ledigt mitt på dagen tar jag gärna en ridtur på min nordsvenska häst. Min dotter Fanny, som arbetar med mig här på gården, har en islandshäst. 

Med sina 450 höns tillhör Eva Rappe en av de större äggproducenterna inom Krokoms kommungränser. Men hon räknas ändå som en liten äggproducent nationellt: 

–Ja, det är vanligt att äggproducenter har 22 000 höns! Men jag vill att mina hönor ska ha det riktigt bra, så bland annat är de färre per kvadratmeter än reglerna för ekologiska höns. Min devis är: ”Ett litet dyrare ägg – för att hon är värd det”. 

Eva är uppvuxen i Odensala och familjen flyttade ut släktgården när hon var i tonåren. Hon har bland annat studerat ekonomi och grönt entreprenörskap. Hon började först med ägg i liten skala men 2017 gjorde hon en större investering och byggde om en del av maskinhallen. På så sätt kunde hon köpa 300 höns till.

–I hönshuset satte jag deras sittpinnar högt uppe, jag märkte att de trivdes bättre då, där känner de sig tryggare. På sommaren får de gå utomhus, i hagar som passar dem: skuggiga, med djungelkänsla. Öppna ytor gillar de inte!

Eva har värphybrider av typen bovaner, såväl vita som bruna. De är framavlade för att ge en så bra äggproduktion som möjligt. Hon har även Hedemora-höns. Och tuppar av olika raser: 

–De har en lugnande inverkan på hönorna, håller ett vakande öga och varnar också för faror. På så sätt blir det också olika färg på äggen. En del är närmast turkosa. 

Hedemora-höns är en lantras där egenskaper är viktigare än utseende som viss färg eller teckning. De finns i alla färger. De var nära att försvinna så sent som på 1970-talet. En Hedemora har en varm fjäderdräkt för att klara ett nordligt klimat. De har kvar de egenskaper som är så viktiga för höns som går fritt. 

Hon säljer även höns och kycklingar till privatpersoner. 

–Vissa av mina höns kommer jag ihåg, höns är både påhittiga och aktiva, det är väldigt fina djur med starkt födosök. 

Som avslutning i dessa påsktider måste jag förstås fråga henne om  hon själv äter mycket ägg. 

–Jadå, på vintern gillar jag att koka dem, på sommaren att steka dem och äta med goda grönsaker. 

Powered by Labrador CMS