Flera sånger skulle sjungas under uttagningen.
Flera sånger skulle sjungas under uttagningen.

Tufft jobb för juryn – många kandidater med bra sångröst

ÖSTERSUND (JT) I torsdags var det dags för årets uttagning av till Jämtlands Lucia 2022. Uttagningen var på Rådhuset dit förväntansfulla kandidater hade kallats för sångprov m.m. Det blev ett tufft jobb för juryn då det var många kandidater med bra sångröster.

Publicerad

Det ledde till att juryn tog ett ytterst unikt beslut med att i år utöka luciatåget och nu ha åtta luciakandidater. ”När vi var nere på åtta goda kandidater gick det inte att välja bort en av dessa utan vi bestämde att vi får tänka nytt och utanför boxen”, säger luciamamma Angela Murén. ” Historiskt har Jämtlands luciatåg bestått av sju personer från olika delar runt om i länet.

Att utöka tåget med en ytterligare kandidat låter kanske enkelt men det innebär också lite utmaning. Det finns egentligen bara en utmaning och det är att rymmas i minibussen under turnén men det får räcka med att en luciamamma åker med i år”, berättar Angela.

De åtta kandidaterna heter Stina Jonsson (Dvärsätt), Evelin Ulubey (Föllinge), Elina Schubert (Persåsen), Wilma Vedin (Tandsbyn), Jolanda Edvardsson (Järpen), Frida Fält (Östersund), Elise Holm (Nälden) samt Theres Arvidsson (Haxäng).

De utvalda kandidaterna tycker att det ska bli roligt att sprida både ljus och glädje. ”Det är en fin tradition att fira Lucia och det känns som att julen står för dörren när Lucia firas” säger tjejerna i mun på varandra. Evelin Ulubey från Föllinge säger att det ska bli kul, fint och spännande att vara med i årets luciatåg.

Wilma Vedin från Tandsbyn har en jultokig familj där både Lucia och julen är viktiga traditioner. ”Två av min styvpappas fastrar har varit med i Jämtlands luciatåg och Jämtlands Lucia var faktiskt och sjöng på min mammas och styvpappas bröllop då det var i samband med Lucia och med jultema” berättar Wilma vidare. Efter lite detektivarbete får vi veta att fastrarna deltog 1953 (Asta Persson f. Bergqvist) samt 1960 (Britt Bäck f. Bergqvist).

Glada kandidater.
Glada kandidater.

Jolanda Edvardsson från Järpen berättar att det är hennes faster som anmält henne. Faster Maria var luciakandidat 1999 vilket är året som Jolanda föddes. Det visar sig att Maria var luciamamma åt Anna Sörensson som numera driver Jämtlands Lucia med Angela Murén. ”Det är ändå fint att se hur en så gammal tradition som Jämtlands Lucia fortsätter från generation till generation” säger Anna Sörensson. Jolanda har tidigare varit med i Åres Lucia och tycker att det är fantastiskt fint med luciatraditionen.

Det visar sig att två av tjejerna i luciatåget har tvillingsystrar vilket torde vara rätt unikt för detta år. ”Perfekt, då kanske vi har bra sångröster även till nästa år om ni kan övertyga era systrar att anmäla sig”, säger Angela skrattande.

Elina Schubert från Persåsen jobbar på ICA Maxis förbutik tillsammans med sin tvillingsyster. ”Det är lite roligt när kunder plötsligt inte kan förstå att de ser dubbelt” berättar Elina skrattande. Elina har tidigare varit med i Bergs Lucia så det finns erfarenhet av vad Lucia innebär.

Stina Jonsson från Dvärsätt tycker att det ska bli spännande att vara med! Det stora mysteriet för Stina är vem som anmält henne? När smset med kallelse till uttagningen kom trodde hon det var ett massutskick till alla tjejer födda 2004 i Jämtland. Hon trodde att hon skulle stå ensam på trappan på Rådhuset och att någon skulle hoppa fram och säga ”lurad”.

Frida Fält berättar att hon tycker att det bästa med Lucia är att de sprider hopp och att vi får återförenas efter pandemin. ”Jag ser fram emot att få se människor i ögonen i stället för via en skärm” säger hon.

Årets kandidater till Jämtlands Lucia.
Årets kandidater till Jämtlands Lucia.

Elise Holm från Nälden har varit med i luciatåg i Näskotts kyrka tidigare år. Hon anmäldes av en luciakandidat från förra året som berättat hur kul det är att vara med och få sjunga för alla olika människor under luciaturnén. Elise tycker att det ska bli kul att lära känna de andra i luciatåget.

Theres Arvidsson från Haxäng utanför Brunflo arbetar på Clarion Grand Hotel i Östersund. Hon ser fram emot att få lussa och framför allt för sina kollegor på luciamorgonen. Hon har tidigare arbetat som flygvärdinna men återvänt hem då hennes mamma insjuknade i cancer och tyvärr gick bort för två månader sedan.

Hon berättar att hon vill göra något fint och positivt efter den tuffa perioden. ”Jag tror att mamma hade varit så stolt och glad över att jag är luciakandidat. Jag bestämde mig att våga göra då livet ibland blir alldeles för kort.” säger hon med värme i rösten. Hon vill samtidigt uppmana andra att ta vara på tiden med nära och kära. Du vet aldrig hur länge du har dem i livet.

Powered by Labrador CMS