Långt att gå och en tillvaro utan utsikt från boendet.
Långt att gå och en tillvaro utan utsikt från boendet.

Tufft för länsbo när han skulle ha vård i Umeå – tvingades bo i skrubb

I två veckor bodde en patient från Jämtland i Umeå i ett hotellrum utan fönster. Han behandlades för cancer och fick inte möjlighet att bo på patienthotellet mitt emot universitetssjukhuset.

Publicerad

I den lagstadgade upphandlingen var det billigaste pris som avgjorde och patienthotellet Björken ansåg att det inte fanns en chans att konkurrera om priset.

– Jag har bott flera veckor i en skrubb, men nu ska du få höra. När jag kom förra måndagen och skulle starta tredje veckan för min cancerbehandling, så fick jag ett rum med fönster! Kanske har dina frågor hjälpt till, säger vår sagesperson.

Patienten vill ändå inte klaga, utan är bara tacksam för att få bo, men närstående har reagerat.

– Hur tänker regionen när de sparar på en sjuk människa som ska få behandling i Umeå?

Jag trodde min sambo skämtade när jag hörde hur det var på hotellet. Dels måste han gå flera kilometer till sjukhuset, dels finns det ingen möjlighet att äta middag på hotellet. Det finns plastade mackor och en dricka. Där sitter han och kan bara se på TV. Och så hänvisas han till kollektivtrafik, och då tänker jag på corona och smittspridning, säger patientens sambo som också vill vara anonym.

– Det går att beställa middag, och så kommer det i en låda. Enligt kartan är det 2,6 km från hotellet till sjukhuset, och det är besvärligt. Jag har mycket ont. Det är svårt att gå så långt när kisseriet tränger på, säger patienten som tillbringat veckor i Umeå.

Målet i upphandlingen från region Jämtland Härjedalen var att sänka kostnaderna för boende i Umeå med minst 30 %. Det var avgörande för att patienthotellet inte tyckte att det var någon idé att delta. Upphandlingen handlade om enkla hotell och vandrarhem/stugor.

Martin Rosén, teamledare vid Sjukreseservice i Region Jämtland Härjedalen säger att de krav som ställdes i upphandlingen handlade om att det ska vara ett boende som inte är för långt bort från kollektivtrafik som går till sjukhuset, att det bör finnas toalett och dusch på rummet.

– Det sägs ingenting om standard. Vi ansvarar inte för hur patienterna vill äta sin middag. Det är medicinska skäl som avgör om boendet kan bli på patienthotellet, säger Martin Rosén.

– Jag var beredd att betala mellanskillnaden själv för att få bo på patienthotellet, men jag fick beskedet att det inte går, säger mannen som bott i det fönsterlösa hotellrummet.

– Jo det skulle gå, men det blir en bökig handläggning för oss, säger Martin Rosén.

– Det är bedrövligt. Jag har klarat att bo i en skrubb, men det finns säkert dom som kan få cellskräck. Alla är inte lika starka som jag, säger mannen som är under cancerbehandling.

Norrbotten och Västerbotten har avtal med patienthotellet, medan jämtlänningar bara får bo på patienthotellet om det finns särskilda behov. Regionerna skiljer sig alltså åt. Patienthotellet ligger tvärsöver vägen från universitetssjukhuset, har sjuksköterskor i tjänst dygnet runt och har restaurang. Kanske hade patienten från Jämtland orkat stå på sig och betalat mellanskillnaden för att få bo där och inte böjt sig för argumentet att det är bökigt för regionen att hantera. Hur reagerar ansvarig politiker?

– Nu var ju patienthotellet inte med i upphandlingen, men det är så klart beklämmande att man inte får ett rum med fönster. Det är i och för sig ingenting som framgår i upphandlingskraven, men detta är något vi måste se över framåt, men vi behöver alltid se över kostnaderna, säger Tom Silverklo (c), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i regionen.

– Det finns en massa högavlönade chefer, och så ska regionen spara på oss sjuka. Det är för jädrigt. Jag har arbetat se´n jag var 14 år, tillägger vår anonyme patient.

Powered by Labrador CMS