Stefan och Samuel Sandberg, biodlare i Trefoten.
Stefan och Samuel Sandberg, biodlare i Trefoten.

Ragundabiodlare ser positiv säsongstart trots kylan

Trefotens bigård drivs av Stefan Sandberg och hans son Samuel, en bigård med femtio samhällen utspridda från Överammer till Döda fallet. Stefan berättar att det är ungefär 2000 bin i varje samhälle just nu, och berättar att om sommaren slår väl ut i form av bra väder så kan det till sensommaren vara uppemot 50 till 60 tusen bin i kuporna.

Publicerad

Hur påverkas bina av det väder som varit nu på sistone, 12 grader varmt på dagen följd av 10-12 grader kallt på natten?

-Det spelar inte så stor roll egentligen, men är det 15 grader varmt på dagarna då är dom ute och tömmer tarmen. Annars samlas dom i ett klot inne i kupan och har de mat så är det inget problem, det gör ingenting att det är stora temperaturskillnader. Det är sämre om det är runt noll hela tiden för då är dom mer aktiv och äter och då går det mer foder för är det kallare då går dom ihop i en klunga och då rör dom sig knappt.

-Fodret vad är det som dom då äter?

-Fodret, det är honungen som dom har kvar, oftast har jag 20 ramar kvar som jag aldrig rör i själva kupan och sedan ger jag dom 15 kilo socker extra för att dom ska klara vintern.

Sedan gäller det att flytta bort sockret så att dom inte har det kvar när man ska försöka få honungen för man får inte blanda de två, berättar Stefan.

-Hur har den här vintern varit för binas del som du ser det?

-Vad jag har sett hittills, jag har inte varit in i kuporna än men det ser jättebra ut alltså, allihopa har överlevt, inget dött samhälle, ingen som har rövat eller någonting, det ser väldigt bra ut så här långt visserligen har jag 15 kupor kvar att gå igenom men det ser väldigt bra ut så här långt.

Pandemin hur har det påverkat ditt arbete med biodlingen?

-Det fördärvar ju mycket av försäljningen då du inte får åka ut och sälja din produkt, och det är ju restriktioner för alla även för REKO-ringen. Det gäller ju att alla respekterar att hålla avstånd, har munskydd på och följer lagarna på det viset men tyvärr är det många som inte gör det utan man tror att nu kommer värmen och att nu försvinner det men det gör det ju inte.

Tyvärr är det lite för kallt den här dagen, Stefan och Samuel för att titta till bina när det endast är några grader plus?

-Det är alldeles för kallt i dag, dom aktiverar sig inne i kupan istället, nu lägger dom ägg och sköter sig, dom har ju fått in lite pollen men nektar tror jag inte det finns än men dom har ju mat sedan i fjol, kupan är ganska tung så det har varit en bra vinter lagom kallt och lagom mycket snö så då är dom isolerade och håller värmen.

Nu trodde vi väl till mans att nu är våren här på riktigt när det var 12-15 grader, men sedan kom bakslaget med kalla vindar och betydligt kallare väder, hur påverkar det bina dessa väderväxlingar?

-Jag är ganska nöjd med det faktiskt, det påverkar inte bina nämnvärt och jag vill hellre ha en riktig maj i stället för att april ska bli jättebra och sedan maj dålig då. Vi hade jättefin april i fjol med varmt uppemot 25 till 28 grader i nästan tre veckor, och sedan blev maj månad en aprilmånad i stället så nu hoppas vi att det ska återgå till det normala.

Normalt jobbar sonen Samuel tillsammans med pappa Stefan, men nu har du lagt delar av det här med biodling på hyllan, Samuel berättar.

-Jag ska göra lumpen i Arvidsjaur vad det lider så det blir lite väl långa hemresor för att hjälpa till här hemma, men det blir ju att göra det när tillfälle bjuds för det underlättar ju för pappa när man är två.

-Jag har kvar mina två samhällen i Krokvåg hos mamma och dom blir kvar där, pappa sköter om dom så länge när han kör sin tur mellan Överammer till Döda fallet.

Powered by Labrador CMS