Trafikverkets fullständiga kollaps i Jämtland

För ett flertal år sedan presenterade Trafikverket en plan för sänkta hastighetsgränser i vårt län. 2020 skulle man sänka hastigheten på E45:an och 87:an, 2021 på E18 osv. Som argument framfördes nollvisionen.

Om man nu vill leva upp till nollvisionen gör man väl ingen tidsplan för sänkta hastigheter? Då inför man väl dessa omgående! Om det nu är så att man vill spara sju liv om året som Trafikverket påstår. Varför ville man låta dessa omkomma 2017, 2018, och 2020 och 2019?? Deras resonemang ger snarast intryck av att Trafikverket har noll vision om sitt uppdrag.

En plan gör man för att förbättra trafiksäkerheten på våra vägar. Är den inte tillräckligt hög på en del vägar, så får man omprioritera i sin plan. Ytterst får man anmäla till politikerna, som står bakom nollvisionen, att Trafikverket har för lite pengar för att leva upp till denna vision vad avser t ex E14.

Att man nu ger sig på denna väg och skall ytterligare sänka hastigheterna är ett fruktansvärt underbetyg åt Trafikverket. Stora delar av sträckan mellan Östersund och Sundsvall byggdes om till högsta (för den tiden) trafiksäkerhetsstandard på 70/80-talet. Dvs en 13 m bred väg med dubbla vägrenar och 110 km/tim som hastighetsgräns. Om det inte duger som säker väg idag har man haft 30 – 40 år på sig att rätta till det.

Nu är det
ju tveksamt om Trafikverkets resonemang ens stämmer eftersom den föreslagna 80-gränsen motiveras av, att då kan man överleva en frontalkrock förutsatt att det är två moderna personbilar med dagens krockskydd, som är inblandade. Så vitt jag kan erinra mig har inte en enda sådan olycka inträffat på senare år på denna sträcka. Däremot händer det då och då singelolyckor främst på 80- och 70-vägar, förmodligen mycket på grund av att den låga farten inspirerar föraren till sänkt koncentration på bilkörningen.

Av bilden framgår att E14 har en trafikfarlig sträckning mellan Brunflo och Pilgrimstad. Den har sedan länge 80 km/tim. Här sitter en varningsskylt till bilisterna sedan 25 år.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS