Ung Reporter

Yasmin Chamout, Sara Bazire och Hilda Algarib är tre av de tjejer som driver projektet Rättvisegalan.

Ungdomarna arrangerar Rättvisegalan på Folkets Hus.

TORVALLA (JT) Fem unga tjejer från Torvalla arrangerar en gala för att samla in pengar till barn i utsatta områden runt om i världen. Initiativet ska bidra till att belysa orättvisor och stötta barn som drabbats av krig.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi möter Yasmin Chamout, Sara Bazire och Hilda Algarib för en intervju. De berättar om galans syfte och hur idén växte fram. Det hela började under en träff med deras tjejklubb, där samtalet kom in på krig och dess konsekvenser för barn runtom i världen.

Rebecca Säther och Alissar Rajha är projektledare för tjejklubben, en mötesplats i Torvalla som drivs av Rädda Barnen.

– Vi pratade om hur barn tvingas fly från sina hem och hur orättvist det är att de inte får chansen att bara vara barn, säger Sara Bazire. Vi hatar alla krig och orättvisor, och det var då vi bestämde oss för att göra något åt det. Så föddes idén om rättvisegalan.

Hilda Algarib beskriver vidare hur gruppen snabbt enades kring målet att hjälpa de som drabbats.

– Vi kom fram till att vi ville samla in pengar för att stödja barn i de länder som påverkas av krig och fattigdom. Pengarna vi får in genom galan kommer vi att donera till organisationer som hjälper dessa barn, förklarar hon.

Rättvisegalan, som tjejerna kallar den, planeras äga rum den tredje maj 2025, på Folkets Hus i Östersund. Kvällen kommer att fyllas med musik, dans och middag, och målet är att locka runt 200 deltagare. Tjejklubben, varifrån projektet fötts, är en trygg plats för högstadie- och gymnasietjejer där de kan träffas, umgås och driva initiativ som detta. Syftet med Rättvisegalan är till för att öka medvetenheten om hur det är att vara barn i ett krigsdrabbat land, där ens egna rättigheter ofta är de första som kränks. De insamlade pengarna kommer att gå till de länder som är mest drabbade av krig och fattigdom, med särskilt fokus på Palestina och Kongo. Donationen planeras att skickas via organisationer som Rädda Barnen eller Amnesty. För tjejerna handlar det inte bara om att samla in pengar, de vill också öka medvetenheten om de orättvisor som pågår. Just nu arbetar de aktivt med att planera galan. De kontaktar företag, söker sponsorer och letar efter underhållning som kan dra folk till evenemanget.

– Vi hoppas att de som har möjlighet att bidra vill vara med och hjälpa till, säger Sara Bazire. Många vill nog göra en insats, men behöver en påminnelse om att det finns saker vi kan göra för att hjälpa de som har det svårt.

På frågan om hur de tror att samhället kommer att reagera på deras initiativ svarar Sara med optimism.

 – Vi tror att människor kommer att få upp ögonen för att det fortfarande händer mycket runt om i världen. Vi hoppas att fler ska känna sig motiverade att hjälpa till och engagera sig.

Tillsammans med tjejklubbens projektledare Alissar Rajha och Rebecca Säther är dessa tjejer fast beslutna att bekämpa orättvisor, barnfattigdom och konflikter. De hoppas nu att fler vill stödja deras arbete, följa processen fram till galan och vara med i skapandet av en förändring.

Powered by Labrador CMS