Tonårsföräldrar varnas – EPA traktorträff kan öka smittspridningen

På fredagen planeras en EPA-träff i Östersund, det ryktet har nått polis och sociala myndigheter. Nu vädjar de till tonårsföräldrar: Ställ in festen!

Publicerad

Att köra EPA-traktor är en stark trend just nu. Många ungdomar åker in till Östersund och samlas på platser som parkeringar för att festa och umgås, det är väl känt. Det berättar Anna Lindestig på Östersunds kommun. Hon är koordinator för SSPF, samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritid. Så länge ungdomarna sköter sig och inte stör omgivningen är det ingen fråga för myndigheterna. Men nu när de lokala smittskyddsråden skärpts blir situationen en annan. Risken är att träffarna bidrar till ökad smittspridning. Eftersom råden inte är tvingande och upp till var och en att följa kan SSPF inte göra mer än att vädja till föräldrarna: gör ditt bästa för att säkerställa att din ungdom inte bidrar till ökad smittspridning av coronaviruset genom att vistas i sammanhang som innebär folksamlingar. Den uppmaningen har delats i sociala medier och alla kanaler som SSPF har tillgång till.

– De flesta ungdomar är kloka och ansvarstagande, men det kan vara svårt med uthålligheten så här i coronatider. De längtar ju efter att umgås. Men träffar av det här slaget rimmar inte med de restriktioner som gäller just nu.

Smittskyddsenheten på Östersunds sjukhus nås av signaler som tyder på att de nya lokala smittskyddsråden inte riktigt nått fram till alla barnfamiljer. Eller kanske inte tas på allvar. Det säger smittskyddsläkaren Annika Ersson. Rådet att endast umgås med sin familj gäller även barnen. Hon inser att det kan vara svårt att förstå och förhålla sig till de nya råden. Eftersom barnen får gå till dagis och skola kan det kanske kännas ok att låta dem umgås även på fritiden. Men det är det inte, vare sig hemma eller på EPA-traktorträffar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS