Tillsammans räddar vi liv!

När ett hjärta plötsligt stannar är det bråttom.

Riksförbundet Hjärt-lung genomför varje år HLR-veckan och vill öka medvetenheten om hur viktigt det är att alla i samhället lär sig HLR vilket betyder hjärt - lungräddning. 

När ett hjärta plötsligt stannar är det bråttom! Redan efter en minut minskar chansen till överlevnad med tio procent om inte HLR påbörjas. Efter 10 minuter, då ambulansen oftast kommer, är möjligheten att överleva nästan obefintlig- om personen inte fått HLR.

Vem som helst kan drabbas av plötsligt hjärtstopp. Det kan vara du själv, en kollega, en granne, en familjemedlem, en medmänniska på gatan. Oftast är det äldre personer eller personer med bakomliggande hjärtsjukdom som drabbas. Den enda behandling som är bevisat effektiv är hjärt-lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare. 

Ett plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt slutar att pumpa blod. Det beror oftast på minskat blodflöde i hjärtats kranskärl efter en hjärtinfarkt, eller på rubbningar i hjärtats elektriska impulssystem.

Den vanliga hjärtrytmen övergår till ett så kallat kammarflimmer (ventrikelflimmer), vilket medför att hjärtat flimrar istället för att slå normalt. Ett flimrande hjärta pumpar inget blod ut till kroppen. 

Efter endast några sekunder faller personen ihop medvetslös eftersom hjärnan drabbats av syrebrist. Den enda behandling som hjälper är HLR och en tidig strömstöt från en hjärtstartare. 

Som lekman ska man larma 112 om personen är medvetslös med onormal eller ingen andning och direkt starta HLR. Larmoperatören stödjer inringaren att utföra HLR, aktivera mobilens högtalarfunktion. Om flera livräddare på plats, ska en person hämta närmaste hjärtstartare om tillgänglig. 

Hjärtstartaren ger talade instruktioner och ska användas så snabbt som möjligt, även om man inte har utbildning. Genom att ge omväxlande 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar pumpas det syresatta blodet runt i kroppen. 

Med en tidig strömstöt från hjärtstartaren bryts det elektriska kaos som orsakat hjärtstoppet. Fortsätt med HLR tills annan hjälp anländer till platsen. 

Riksförbundet Hjärt Lung Jämtland och föreningen Östersund har HLR-utbildningar oftast torsdagar i Föreningslokalen på Allégatan 45 i Östersund. Dessa utbildningar leds av utbildad instruktör enligt HLR-rådets anvisningar med praktiska övningar på moderna dockor. 

Utbildningen är gratis för medlemmar, övriga betalar en liten kostnad. 

En webbutbildning ”Alla kan HLR” är gratis och tar endast 15 minuter och passar vuxna och barn från 10 år. Det som behövs är en mobil och en kudde att öva på. 

Utbildningen hittar du på allakanHLR.nu 

Britt-Ewy Hermansson ordf. Riksförbundet HjärtLung Östersund 

Inger Jonsson, instruktör i HLR Riksförbundet HjärtLung Östersund 

 

Powered by Labrador CMS