Tänk om jag finge bli energiminister i den svenska regeringen!
Då skulle det bli ordning på torpet.
Då skulle vi ju slippa Ebba Busch, med alla sina mer eller mindre korkade energipolitiska förslag och idéer . Romina Tourmoukthari skulle jag råda att sluta som klimat och miljöminister och i stället försörja sig som gårdfarihandlare. Kvalitén på hennes varor skulle inte vara så viktig.
Med hennes svada skulle hon säkert göra lysande affärer. Det avgörande resultatet av mitt inträde i regeringen vore att alla planer på ny kärnkraft, en gång för alla, skulle stoppas.
Då skulle det bli allt fokus på förnybart. I dag finns det cirka 300 tusen solcells- och solpanelsanläggningar i Sverige. Antalet skulle inom en femårsperiod öka till 5 miljoner anläggningar. Det skulle, med en genomsnittlig produktion av 20 000 kwh per anläggning, ge en effektökning på 100 twh årligen.
Med hjälp av vätgasteknik kan vi dessutom lagra elen och på det sättet balansera tillgången över året. I dag finns det en tveksamhet bland hushållen inför ett beslut att satsa på solenergi. Anläggningarna blir ganska dyra och gör att sådana projekt ofta bedöms svåra att räkna hem.
Jag skulle då se till att vi satsar en del av de pengar regeringen nu föreslår för ny kärnkraft i stället som statlig subvention för produktion av solel, på förslagsvis 40-50 procent på anläggningskostnaden.
Det skulle dessutom göra oss mindre sårbara ur beredskapssynpunkt, något som med tanke på den ökade spänningen i vårt närområde borde vara välkommet hos våra försvarspolitiker.
Lägg därtill ett rimligt stöd till kommuner och lokalt berörda i samband med vindkraftsprojekt på land. samtidigt bör Svenska kraftnät få ersättning för kabelanslutningar i samband med den havsbaserade vindkraften.
Då skulle det bli fart på ny klimat och miljövänlig el i Sverige. Redan fram till år 2030 skulle den totala produktionen av el kunna fördubblas. Med andra ord: den oacceptabelt farliga och dyra atomkraften, skulle, precis som vi bestämde för mer än 40 år sedan, en gång för alla, förpassas till historien och bli den parentes i energipolitiken som vi då enades om.
Med önskan om ett framgångsrikt energipolitiskt 2025!
Kurt Folkesson
ÖSTERSUND