Ta inte risken med en gruva

Det måste finnas andra platser där man inte riskerar att förstöra en så viktig vattentäkt.

”Gruvbrytningen i Jämtland kan bli Sveriges största gruvprojekt"

Den rubriken har skrämt många! 

”Jag tror inte att det framgått hur stora planerna är.” 

Det konstaterade journalisten och författaren Arne Müller på ett välbesökt möte, måndag den 4 november om planerna på en gruva i Oviken. 

Arne Müller har under många år följt utvecklingen inom gruvbranschen. Han har bland annat kritiskt granskat den ansökan om bearbetningskoncession, alltså ansökan om gruvbrytningstillstånd i Oviken, som det australiensiska bolaget Aura Energy lämnat in. 

I en intervju säger Aura Energys vd David Woodall om företagets planer i Oviken:

”Om lagarna ändras kommer uran att brytas. Uranet kommer i så fall att utgöra cirka 14%, medan vanadin och pottaska utgör 80 %.” 

På frågan hur länge brytning kommer att pågå i Oviken svarar han: - ”Vi har resurser att bryta i 27 år enligt vår nuvarande ansökan. Men det är en så stor fyndighet, totalt två miljarder ton, så att jag kan se framför mig att brytning här i Oviken kan komma att ske i hundratals år.”

Men Riskerna då? 

Gruva med dagbrott? Två miljoner ton…? Det torde innebära risker för farligt damm i luften, och risk för föroreningar i både ytvatten och grundvatten. Detta i kombination med extremväder i en framtid vi inte vet så mycket om. Självklart är det ett företag som kommer att innebära risker för omgivningen, 

Den här nyheten kom från SVT Norrbottens nyheter 4 dec, 2012: 

”I kölvattnet av den gruvboom som pågår just nu i både Sverige och Finland har en av Europas största miljökatastrofer inträffat vid en nickelgruva i Sotkamo i norra Finland. En damm har brustit och hundratusentals kubikmeter förorenat vatten med tungmetaller har läckt ut. Ett par kilometer från Talvivaaragruvan syns flera hektar död skog, illaluktande, förgiftade vattendrag fyllda med farliga tungmetaller. Det är mycket allvarligt. Folk som bor i närheten av gruvan kan inte använda dricksvattnet eller äta fisken från sjöarna, säger Virpi Virolainen som är engagerad i nätverket Stoppa Talvivaara”.

Risken att något så drastiskt skall hända här är väl inte överhängande, men inte heller försumbar.

Exemplet ovan från vårt grannland Finland, visar att gruvbrytning av uranhaltigt skiffer ingalunda är riskfritt. Det måste finnas andra platser där man inte riskerar att förstöra en vattentäkt som förser tusentals människor med dricksvatten!

Vi känner oro för eventuella problem som kan drabba kommande generationer. Därför skriver vi detta inlägg, med en vädjan: Ta inte den risken! 

Styrelsen för Riksförbundet Pensionärsgemenskap i Östersund 

Anders Silfverdal, Tage Öhlund 

Powered by Labrador CMS