Det blir en riktig Älghälga i år igen (arkivbild).
Det blir en riktig Älghälga i år igen (arkivbild).

30 års jubilerande Älghälga blir av

SVENSTAVIK (JT) Älghälga arrangeras första helgen i september. Dessutom firar evenemanget 30 års jubileum. Det utlovas underhållning, hoppborg, allsång och inte minst dragning på Växthuslotteriet.

Publicerad

– Vi bestämde att vi kör med reservation för att pandemiläget skulle kunna förändras. Men som det nu ser ut kommer det att fungera att köra, jublar Stina Davidsson ordförande i Svenstaviks företagarförening som arrangerar Älghälga för 30:de gången.

I fjol ställdes den populära helgen in.

– Alla har jobbat lite i fall att det blir av, trots att vi blåste av i våras. Det har bokats annonsplatser och annat som behöver till för att dra igång maskineriet, nämner Stina.

I bästa fall hoppas arrangören att det dyker det upp en krögare som vill och törs satsa på ett öl och mattält.

– Det är mycket som just nu hänger i luften, men vi ska försöka att genomföra en vanlig Älghälga, men med distans, ordning och reda.

Är det ändå inte lite pirrigt när pandemin inte är avblåst?

– Vi måste vara på tå för att hålla avstånd. Vi kommer att vara närvarande och se till att rådande restriktioner följs, intygar hon.

Det är i år trettio år sedan den första Älghälga hölls 1991.

– Dessutom fyller Bergs kommunen 50 år i år och det kommer även att lyftas på något sätt, säger Stina och tillägger. Vi har fått signaler om att folk vill ha lite folkfest.

Vad säger folk runt dig?

– Min barn jublade när jag kom hem och berättade att vi beslutat att köra, vi hoppas att det är många som blir glada av beskedet.

Blir det några nyheter i år?

­– Vi har förhoppningar om att Älghälga på sikt ska ge en breddad smak- och matupplevelse, men om vi hinner och har råd med det i år vet jag inte ännu.

Bortsett från pandemin, har du några funderingar inför årets Älghälga?

– Vi vet inte vilka knallar som är kvar och dyker upp men vi vet att det kommer bli en rolig och trevlig helg i centrala Svenstavik den 3:de och 4:de september, säger Stina.

Har ni beredskap för att ställa in på kort varsel?

– Det skulle vara väldigt trist men skulle det bli så måste vi vara redo att dra i nödbromsen. Vi vill ju inte bidra till att det förvärras om det blivit en tvärvändning i läget, konstaterar Stina Davidsson ordförande i Svenstaviks företagarförening som arrangerar Älghälga för 30:de gången.

Powered by Labrador CMS