Bilder från sändning: Det blev ett rekordlångt fullmäktigemöte när Härjedalen politiker använde digitalteknik. Efter nio timmar var de klara.
Bilder från sändning: Det blev ett rekordlångt fullmäktigemöte när Härjedalen politiker använde digitalteknik. Efter nio timmar var de klara.

”Skämmigt, digitalt fullmäktigemöte”

Måndagens fullmäktigemöte i Härjedalen blev en hackig och lång historia. Ovana ledamöter och en digital teknik som inte fungerade. Mötet blev nio timmar långt.

Publicerad

— Det är skämmigt, det är lika bra att bryta. Vi hör ju ingenting, sa Billy Anklev, Härjedalspartiet.

Han var långt ifrån ensam. Ledamöterna, 31 stycken, hoppade in och ur uppkopplingen och fullmäktiges ordförande Pernilla Heijdenbeck Persson (S) hade fullt upp att få alla samlade. Något som är ett måste när beslut ska fattas.

— Visst, det tog extra lång tid, men det var ju första gången. Vi ska nu utvärdera detta, säger Pernilla Heidenbeck Persson.

När klockan närmade sig 18.00 hade bara en tredjedel av ärendelistan klubbats. Det mesta gick riktigt segt. Då kom hon med förslaget att avbryta mötet.

— Det krånglar, och när barnen kommer hem för att kolla Netflix och laddar hem filer blir det troligen änne sämre, sa hon.

Efter diskussion och röstning, som tog 45 minuter, bestämde man ändå att fortsätta. Flera av ledamöterna tittade på klockan och droppade av under kvällskvisten. Bland annat Åke Remén(V), andre vice ordförande som tog på sig mössan och lämnade Heidenbeck-Persson ensam med alla papper och tre datorer.

Billy Anklew hade även han fått nog och sa att han tyckte det var skämmigt och skulle överklaga på sätt mötet fungerat.

— Dessbättre var det bara några punkter kvar då på ärendelistan, så det gick bra ändå, säger Pernilla Heidenbeck Persson.

Då hade ledamöterna bland annat sagt nej till motionen om att kommunen ska omvärdera och upphäva beslutet som ledde till att kommunen blev samisk förvaltningskommun. Kommunen ska uppvakta berörda myndigheter, riksdag och regering och kräva en ändring så alla boende inom statens marker ges lika rättigheter till jakt och fiske på statens marker. Båda förslagen från Härjedalspartiet.

Olle Larsson(HP) satt hemma i Ränningsvallen och gjorde allt för att få ett bifall till motionen. Förgäves, men tid tog det innan beslut kunde fattas.

När det gäller de riktigt stora slantarna gick det snabbt på kvällskvisten. Investeringar på 188 miljoner kronor klubbades bums. Det gäller vatten/avloppsinvesteringar i Funäsdalen samt renovering av Sonfjällsskolan i Hede som fick grönt ljus.

— Det blev ett rekordlångt fullmäktigemöte. Visst, det tekniska problem men så här i coronatider är det bästa alternativet. Det var trots allt första gången vi provade detta, säger Kommunalrådet L-G Nordlander(S).

Powered by Labrador CMS