Svar till debattinlägg ”Låt inte staten överge sin post” 

PostNord har ett uppdrag att samla in och dela ut brev och paket i hela landet. Det är ett uppdrag som vi är stolta över och för att vi ska förvalta uppdraget på rätt sätt måste vi anpassa våra tjänster efter samhällets förändrade behov.

Publicerad

PostNord har inte fått en krona i ersättning för den samhällsomfattande posttjänsten i Sverige. Att bekosta hela vår finmaskiga infrastruktur, från Ystad till Haparanda, är väldigt kostsamt. Hitintills har servicen kunnat finansieras av portointäkter, men i takt med att brevvolymerna faller är detta inte längre möjligt. Sedan millennieskiftet har mer än hälften av brevvolymerna övergått till digitala alternativ, samtidigt som våra kostnader, som i stor utsträckning är fasta, består. Självklart förstår Företagarna hur viktigt det är att intäkter kan matchas med utgifter. 

De förändringar som vi nu genomför med varannandagsutdelning och det förändrade kvalitetskrav som regeringen har föreslagit, är helt enkelt en anpassning till att svenskarna skickar allt färre brev. Inom kort kommer våra brevbärare bara ha brev att dela ut i varannan postlåda. Att dagligen passera varannan postlåda utan brev att dela ut, är inte rationellt, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Daglig utdelning av post är inte heller något som prioriteras i de användarundersökningar som är gjorda. 

Det kan dessutom tilläggas att de förändringar som vi nu ser i Sverige har våra nordiska grannländer sedan länge implementerat. I Norge, Finland och i Danmark är kraven på den samhällsomfattande posttjänsten betydligt lägre, än de förändringar som nu sker i Sverige.  

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS