Svar och replik om regionens ekonomi

Att kritisera är enkelt, men att bidra med hållbara lösningar kräver djupare insikt och verkligt ansvar.

I en ledare av Ralph Rentzsch den 2 juli framställs det felaktigt att Region Jämtland Härjedalen inte hanterar sina ekonomiska utmaningar. Denna bild är starkt missvisande. Jag väljer att bemöta dessa påståenden eftersom jag är väl medveten om det hårda arbete som dagligen utförs för att hantera de svårigheter som uppstått till följd av den nationella vårdkrisen, drivna av faktorer såsom inflation, höga räntor och stigande pensionskostnader. 

Ekonomisk stabilitet kan aldrig uppnås på bekostnad av vårt primära uppdrag att tillhandahålla en likvärdig och tillgänglig hälso- och sjukvård. Dessa två mål måste alltid gå hand i hand. Det tidigare styrets politik ledde till massuppsägningar med långvarigt negativa effekter för regionen. Sedan vi (S, KD och V) tillträdde efter senaste valet, har vi arbetat intensivt för att återuppbygga förtroendet bland regionens medarbetare. Idag har vi cirka 200 fler undersköterskor och sjuksköterskor jämfört med innan vi tillträdde, vilket har minskat vårt beroende av hyrbemanning och förbättrat både vårdkvaliteten och kontinuiteten. Våra åtgärder har även halverat vårdköerna. 

Det är också viktigt att belysa den nationella vårdkrisen som påverkar alla Sveriges regioner. Den höga inflationen och lågkonjunkturen slår rakt in i regionernas ekonomi och regionerna kämpar med rekordstora ekonomiska underskott. Denna situation kräver nationella åtgärder och samarbete över partigränser. En ny riksdagsutredning visar dessutom att hälso- och sjukvården i vår region är ekonomiskt underkompenserad i det nationella kostnadsutjämningssystemet, vilket gör jämförelser med andra regioner orättvisa. 

Efter mina första år inom regionpolitiken är jag medveten om att det definitivt finns utrymme för förbättringar när det gäller att effektivisera verksamheten och omstrukturera organisationen. Ekonomiska utmaningar inom hälso- och sjukvården kan dock inte lösas enbart genom nedskärningar, eftersom detta riskerar att negativt påverka både kompetensförsörjningen och patienternas vård. Det behöver finnas en balans där ekonomin stärks samtidigt som vi upprätthåller hög kvalitet på vården och goda arbetsförhållanden för regionens medarbetare. Vi har mycket arbete framför oss och är fast beslutna att genomföra de nödvändiga förändringarna på ett ansvarsfullt sätt. 

Som en av regionens största arbetsgivare är det avgörande att vi agerar som en stabil kraft i länet. Det kräver ansvarsfulla och noggrant övervägda beslut, inte hastiga åtgärder. Vi är inte passiva; vi vidtar åtgärder med tanke på såväl nuvarande som framtida generationers välfärd. Vi tar vårt ansvar även under svåra tider. 

Kritik är enkel under kriser, men att aktivt engagera sig för att finna lösningar är det som verkligen räknas. I Region Jämtland Härjedalen är detta vår dagliga verksamhet. 

Katarina Nyberg Finn (S) 

Ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden 

Replik 

Noterar att Nyberg-Finn helt låtsas som om inte min ledare byggde på den oro som regionens revisorer utryckt i en orosanmälan. 

Regionens underskott skenar. 

Revisorerna lyfte också hur åtgärder regionen vidtagit som skulle minska underskottet med 135 miljoner under årets första fyra månader landade på en kostnadsökning med 11 miljoner! 

Jag har i tidigare ledare efterlyst mer verkstad och mindre snack. 

Ovanstående svar från ordförande för Hälso och Sjukvårdsnämnden är ett bra exempel på snack! 

Det var länge sedan jag läste en sådan floskelstorm. 

I verkliga livet är det resultat som räknas. 

Problemet är att när Nyberg-Finns och Bergqvists pappersmodeller misslyckas är det vi länsbor som får betala! 

Ralph Rentzsch 

Chefredaktör och ansvarig utgivare 

Jämtlands Tidning 

 

Powered by Labrador CMS