Blåsjödammen som det ser ut vid dammen vid Lillblåsjön

Unik röding hotas av utrotning i Blåsjöälven

BLÅSJÖN (JT) För lite tappvatten från kraftverket i Jormsjön gör att den unika strömlekande rödingen hindras från att gå upp i Blåsjöälven och leka.

Publicerad

Bengt Blom, ordförande i Jormvattnets fiskevårdsområde, är mer än upprörd över att myndigheterna och ägarna av kraftverket inte gör något för att underlätta för rödingen att gå upp och leka. Han tar upp att det fortfarande inte hänt någonting efter att JT skrev om Frostvikenbornas kamp i oktober 2020.

Där pekade Bengt Blom på att fisketurismen är avgörande för många som bor i området. Blåsjöälven ingår i Faxälvens vattensystem och omfattas av den Nationella planen för moderna miljövillkor för vattenkraften.

Han tog då upp att när branschen fick skattelättnader skapades en fond med 10 miljarder, som Bengt Blom och andra fiskeintressenter hoppas få ta del av för att skapa ett skydd för rödingen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS