Tetiana och Sasha med barnen Roman, 10, och Ruslan, 7. I juni flyttar de tillbaka till Strömsund.
Tetiana och Sasha med barnen Roman, 10, och Ruslan, 7. I juni flyttar de tillbaka till Strömsund.

Tetiana och Sasha kan återvända till Strömsund – har fått arbetstillstånd

STRÖMSUND (JT) I april berättade Jämtlands Tidning om Strömsundsborna Tetiana Skliar och Sasha Dvhpol från Ukraina som inte kunde påbörja sina anställningar på Attacus Stomsystem, som de fått innan kriget bröt ut, då Migrationsverket placerade dem i en annan kommun. Nu har de fått arbetstillstånd – men boende får de ordna själva efter flera månaders arbetslöshet i väntan på beskedet.

Publicerad Senast uppdaterad

Barnen hade börjat i skolan i Strömsund, Tetiana och Sasha väntade på arbetstillstånd för att kunna sätta i gång att arbeta som snickare hos Attacus. När kriget bröt ut blev paret plötsligt flyktingar och blev tvungna att flytta då Migrationsverket placerade dem i Björna. Tack vare EU:s massflyktsdirektiv har de nu fått arbetstillstånd.

– Jag känner mig jätteglad, säger Tetiana.

Hon har flera anledningar till det. Jobbet i Strömsund väntar på dem, och för tre veckor sedan anlände Tetianas mamma, syster och syskonbarn till Sverige från Donetsk. Mamman, som levt i krig i Donetsk sedan annekteringen av Krim, har inte velat lämna Ukraina, men när ett bombanfall förstörde Tetianas systers grannhus i en attack där grannen dog, lät hon sig övertalas. De var tvungna att ta en omväg över Ryssland då flyktvägen genom Ukraina till den polska gränsen är alldeles för farlig.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS