Susanne Hansson (S), kommunalråd i Strömsund.

Strömsunds kommun om vindkraftsbeskedet: “Välkommet”

LÄNET/STRÖMSUND (JT) Regeringens besked är 340 miljoner i vindkraftstöd till kommunerna. Det välkomnas av Strömsund. Den kommun med flest vindkraftverk i länet.
– Men det är mycket i förslaget som inte är klart än, poängterar kommunalrådet Susanne Hansson (S).

Publicerad

Regeringen föreslår att det ska utgå stöd till vindkraftsetableringar med 340 miljoner som avsätts till Sveriges kommuner för att främja den gröna omställningen. Mycket återstår att utreda och frågan är om det alls handlar om att främja utvecklingen i en bygd. 

2025 avsätts 340 miljoner som under en treårsperiod ökar: 2026 till 370 miljoner och 2027 uppgår summan till 400 miljoner. Strömsund har flest vindkraftverk i länet med 165 verk som de närmaste tre år kan ge tio miljoner årligen. 

– All kompensation vi kan få för vindkraften är välkommet, men det är mycket i förslaget som inte är klart än. Vad som händer efter 2027 vet vi ingenting om. Om jag förstått det rätt är tanken att skapa incitament för att motivera kommunen att bygga fler vindkraftverk. Det är ju politiska beslut som vi måste hantera när vi får ett förslag. Det är motiverat att överväga om det ger skälig ersättning tillbaka. Som jag förstår det är upplägget så att man ska få motsvarande fastighetsskatt som vindkraften bidrar till, det gäller nya vindkraftverk. Ersättningen för de som redan existerar baseras på elproduktionen, säger Susanne Hansson, (S) kommunalråd. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS