Charlie Jansson, Jasmine Wikén och Birk Murray glada mångfaldsdeltagare.
Charlie Jansson, Jasmine Wikén och Birk Murray glada mångfaldsdeltagare.

Många frågor från elever på mångfaldsfestival i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Mångfaldsfestivalen som anordnades av Hjalmar Strömerskolan väckte många frågor och tankar hos eleverna som tillsammans tågade i väg till Hembygdsgården på torsdagen. ”Kan man säga bög? Vad händer hos ett barn som har två mammor eller två pappor?” I skolvalet 2022 röstade 39% av Hjalmar Strömerskolans elever på Sverigedemokraterna.

Publicerad

Mångfald är en ständigt aktuell fråga. I ett litet samhälle som Strömsund är det svårt att vara utanför normen, trots att många egentligen är det. I skolan har vi många olika kulturer representerade. Alla borde se att våra liv berikas när vi kan bemöta varandra. Det som är ovanligt är inte farligt. Vi arbetar med värdegrundsfrågor och behöver det särskilt nu med Sverigedemokraternas framfart och med krig runt hörnet. Vi ska aldrig sluta jobba för människors lika värde, säger läraren Kristina Nord, initiativtagare till Mångfaldsfestivalen.

Föreläsningar och aktiviteter avlöste varandra under dagen med obligatorisk närvaro. Bland föreläsarna märktes bland andra Erik Engelv som berättade om sin uppväxt som homosexuell, kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson, Polyfamiljen och diakonen Gunilla Grindfors.

Vad vi fått med oss idag? Det har varit bra att se hur människor med olika normer har haft det, säger Isak Gillgren och hans kompis Rasmus Lif tillägger att det är bra att få insikt i frågan om mångfald.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS