Voernese sameby får ersättning enligt beslut av JK.
Voernese sameby får ersättning enligt beslut av JK.

Länsstyrelsen får kraftig kritik av Justitiekanslern

STRÖMSUND (JT) Länsstyrelsen i Jämtland får skarp kritik av Justitiekanslern som anser att Länsstyrelsen agerat felaktigt och att Voernese samebys rättigheter kränkts.

Publicerad

Samebyn har framfört att de drabbats både av ekonomisk skada och ideell skada på grund av Länsstyrelsens felaktiga handläggning.

Kritiken från JK gäller att jakträtt upplåtits till
Östre Namdal inom samebyns året-runt-marker utan att Länsstyrelsen säkerställt att samtliga som fått rätt att skjuta ett visst antal älgar haft jakträtt.

– Renskötarna på norska sidan har haft rätt till betesmarker på svenska sidan, och de tolkade det så att de hade rätt till jakt också. Nu får de vara glada över de år de kunnat jaga också, säger Thomas Kråik, renskötare i Voernese sameby.

Kritiken från JK gäller dessutom att det är omfattande brister i dokumentationen och diarieföreningen i ärenden om älgtilldelning.

Voernese sameby krävde 1 539 780 kronor för ekonomisk och ideell skada, men tillerkändes 28 000 kronor samt ränta fr o m 3 oktober 2020. I ett pressmeddelande säger Jenny Wik Karlsson, jurist hos Svenska Samernas Riksförbund att JK:s beslut är en framgång, även om de inte är nöjda med ersättningens storlek.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS