Kraftigt dammläckage vid Lövöns kraftverk – vattennivån i Vattudalen sänkt med halvmeter

STRÖMSUND (JT) Ett större läckage i dammen vid Lövöns kraftverk har upptäckts. Fortum, som äger kraftverket, säger att man tvingats sänka dämningsnivån med 0,5 meter under den tillståndsgivna dämningsgränsen. På sikt kommer man sannolikt att tvingas bygga om dammen.

Publicerad

Röster i Strömsund har gjort gällande att Vattudalen är sänkt på grund av en spricka i dammen vid Lövöns vattenkraftverk, några mil sydöst om Strömsunds tätort.

Läckaget har varit känd sedan kraftverket öppnade på 1970-talet, enligt Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum som äger kraftverket, men att det ska vara en spricka i dammen dementerar han. Däremot menar Per-Oscar att det just nu läcker mer vatten än tidigare, och att det är det som är orsaken till att man sänkt Vattudalen.

– Vi undersöker det för att få en bättre bild på statusen av dammen för att ta fram åtgärdsförslag. Tillsynen har ökat och åtgärder har satts in för att förbättra dammmätningen. Vi har beredskap kring dammen för att kunna stänga av intagskanalen vid behov, men det är ingenting som är akut, säger Per-Oscar.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS