Ung Reporter

Julia Blomgren på UF-mässan.
Julia Blomgren på UF-mässan.

Julia skapar ljus av återanvänd stearin

STRÖMSUND (JT) Julia Blomgren driver ReCandles UF. Hennes företag lyckades kamma hem inte mindre än tre priser under årets regionala UF-mässa.

Julia går tredje året på Handelsprogrammet på Hjalmar Strömerskolan, Strömsund, och driver sitt eget företag. Hon skapar och säljer ljus av återvunnet stearin. Det är något som blivit väldigt uppmärksammat och omtyckt, inte minst under årets regionala UF-mässa.

Till en början tyckte jag att det var svårt att bestämma mig för vad det var för affärsidé och produkt jag ville tillverka. Jag sökte inspiration genom att kolla runt på internet, och på så sätt kom jag in på ljustillverkning och olika design av stearinljus. Eftersom vi även ska jobba hållbart, så tänkte jag att man i fall skulle kunna återanvända stearinresterna från använda ljus. Efter att jag kom på detta så kände jag mig väldigt säker på denna idé och att det var vad jag vill göra, säger Julia. 

Kvinnokroppen utgör inspirationen till en av hennes ljusformer.
Kvinnokroppen utgör inspirationen till en av hennes ljusformer.

Till en början behövde jag fokusera på att få in ljusstumpar, vilket jag gjorde via företags sociala medier. Jag fick även in många använda stearinljus från kyrkan. Det var många som ville hjälpa till och bidra med stearin, vilket kändes jättekul. Efter det införskaffade jag mig andra nödvändigheter för att kunna skapa ljusen, och sedan var företaget i gång. Jag tillverkar ljusen helt själv, och de finns i olika designer och färger. Tanken bakom ljusens design är att de ska vara stilrena och passa hemma hos de flesta. En design är inspirerad av kvinnokroppen, berättar Julia. 

Försäljningen av ljusen har gått väldigt bra. Jag har till och med levererat paket till delar av södra Sverige som har hittat till företaget via mina sociala medier. Så det är jättekul att det är så många som är intresserade att köpa. Detta har förstås även bidragit med väldigt mycket jobb, framför allt när jag driver företaget själv. Men det är väldigt kul, och som egen företagare har jag kunnat göra allt precis på det sätt som jag vill ha det vilket känns bra, säger Julia.  Varje år anordnas en regional UF-mässa för unga företagare i Jämtland. I mitten av mars samlades 33 olika UF-företag i Östersund. En jury på fyrtio frivilliga medlemmar från näringslivet, politiken och kommunerna var på plats för att utse årets olika vinnare. 

Det var väldigt kul och lite nervöst att vara på mässan. Men det gick väldigt bra, då jag lyckades vinna 1:a pris i årets digitala kommunikation, 3:e pris i årets ekologiskt hållbara företag och 3:e pris i årets vara. Jag känner mig väldigt tacksam och det har varit jättekul att driva detta företag. Nu i maj kommer vi behöva avveckla företaget, men jag har planer på att återuppta och fortsätta driva företaget senare i framtiden, avslutar Julia Blomgren. 

Powered by Labrador CMS