Turister på Stekenjokk.
Turister på Stekenjokk.

Ilska bland samebyar över planerad gruvbrytning i Stekenjokk

STRÖMSUND (JT) Flera intressen krockar när det gäller gruvbrytningen i Stekenjokk. Det handlar om kommunens uppfattning om tillväxt och arbetstillfällen, gruvbolagets förhoppningar om en vinstdrivande gruva och samernas urgamla rätt till rennäring och kultur. För att inte tala om turismen.

Publicerad

Två samebyar berörs av den tilltänkta gruvbrytningen: Vilhelmina södra sameby i Västerbotten och Voernese sameby i Strömsunds kommun på den jämtländska sidan. Överläggningar har skett mellan kommunens företrädare och gruvbolaget, men trots att Strömsund är en samisk förvaltningskommun har samerna hållits utanför samtalen.

Mötena har förlagts på tider som inte har anpassats till samebyarna. Utifrån vårt samiska perspektiv så är en gruvbrytning som skapar jobb under 10-15 år ingenting i relation till samernas uråldriga rätt till renskötsel sedan hundratals år tillbaka. När jag har ifrågasatt gruvbrytningen så blev jag nedtystad av VD.n för gruvbolaget, säger Aanna Johansson Larsson, som själv har rötter från Ohredahke sameby och kommunens samisk samordnare.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS