Hur mycket digitalisering ska det vara i äldreomsorgen?

Framtidens äldreomsorg diskuterades i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Kameraövervakning för att öka tryggheten för äldre, kompetent personal, social samvaro och bra boendemiljö. Det var några av tankarna som lyftes när framtidens äldreomsorg i kommunen diskuterades.

Publicerad

Den första av fyra medborgardialoger hölls i Folkets Hus i Strömsund, och de närvarande politikerna fick något att bita när Jan Gunnar Eliasson från Hallviken fick ordet och kunde plädera för ett sätt för kommunen att kunna spara pengar. 

– Om den närstående med stort vårdbehov är över 65 år är det endast hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende som kommunen erbjuder. Hemtjänst upp till 120 timmar. Dock erbjuds det kostnadsfri avlösning på 10 timmar, tidigare 20 timmar. Om vårdbehovet är så stort att hemtjänsten inte klarar av det och den närstående inte vill lämna den trygga hemmiljön måste en anhörig träda in som vårdgivare och måste kanske gå ner i arbetstid om hen är förvärvsarbetande. Jag efterlyser ekonomiskt bidrag till en anhörig som avstår egen inkomst för att sköta en anhörig, sa Jan Gunnar Eliasson och kunde sedan utveckla sina funderingar på att kommunen också kunde spara pengar för hemtjänsten. 

”Ge en anhörig som vill ta på sig vården 100 000/år. Kommunen tjänar 200 000/år” blev hans koncisa anteckning vid bordssamtalen som följde efter introduktionen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS