”Lokal storstörning” pågår i Strömsunds kommun, och det är helt och hållet en väderfråga när Eon kan lägga begreppet på hyllan
”Lokal storstörning” pågår i Strömsunds kommun, och det är helt och hållet en väderfråga när Eon kan lägga begreppet på hyllan

Fortsatta strömavbrott i Strömsund – 30-tal reparatörer arbetar för fullt

STRÖMSUND (JT) De största investeringarna för att vädersäkra Eons elledningar i Norrland har gått till Strömsunds kommun. Med den senaste veckans snöväder råder ”lokal storstörning” i kommunen, vilket innebär att resurser frigörs så att tex montörer från Västernorrland får ta sig till Jämtland för att åtgärda problemen med snötyngda ledningar.

Publicerad

Det är inte så där toppen nu, det förändras hela tiden. Den vittnesbild vi får från entreprenörerna är att det är svårt att ta sig fram till ledningar i skog. Idag har vi helikoptrar ute. De plockar bort träd och gör besiktningar. Det har varit utmaningar att få upp dem med dåligt flygväder p g a dimma eller snöväder. Totalt är det ett 30-tal personer ute för att åtgärda avbrotten från Kramfors-Sollefteå-Strömsund, berättar Lena Berglund, regionchef för Eon.

Jag förstår att man är frustrerad i Strömsund, men trots elavbrott så verkar det som att kunderna har ett större tålamod i norra Sverige. Man är bättre förbered och kan ha tillgång till vedspis och annat. Vi har bjudit in oss själva till kommunen för att berätta om vad som skett och vad vi har för plan att minska elavbrotten, säger Lena Berglund.

Vädersäkring är ständigt på gång för att undvika att snötyngda träd lägger sig över ledningarna. Vissa sträckor återstår att åtgärda, och det är där problemen uppstår. Med snö som töar och sedan blir till is på träd och ledningar med avbrott som följd. När JT talar med Lena Berglund pågår det avbrott i Granberget, Järvsand och kring Näsviken. Eons avbrottskarta uppdateras mer eller mindre automatisk och det går att följa hur arbetet framskrider. När något händer går ett automatiskt larm till driftcentralen, en entreprenör kontaktas och rapportering om felsökning och en prognos skickas in av teknikern.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS