Distriktssköterskemottagningen i Hammerdal öppnar i september

HAMMERDAL (JT) Den nya distriktssköterskemottagningen öppnar i september. I fredags blev projektplanen färdig och rekryteringen pågår, men upplägget får styras av behovet.

Publicerad

"Rekryteringen till distriktssköterskemottagningen i Hammerdal är i full gång. Så småningom ska patienter kunna träffa läkare digitalt", berättar Mats Gärd (C), oppositionsråd.
"Rekryteringen till distriktssköterskemottagningen i Hammerdal är i full gång. Så småningom ska patienter kunna träffa läkare digitalt", berättar Mats Gärd (C), oppositionsråd.

Distriktssköterskemottagningen, som blir en filial under Strömsunds hälsocentral, ska öppna i samma lokaler som den gamla hälsocentralen i Hammerdal.

– Avtalet är skrivet och beslutet är taget om ekonomin att renovera, så renoveringen är på gång, berättar Mats Gärd (C), oppositionsråd och en av de drivande i att etablera mottagningen.

Eftersom projektplanen blev färdig i fredags har kvalitetssäkringen, ansökningen om hälsoval, inte hunnit göras. Men det är en teknikalitet, Fanny Jonasson, enhetschef för Strömsunds hälsocentral, är övertygad om att mottagningen blir godkänd som en del av Hälsoval Region Jämtland Härjedalen. Rekryteringen av en distriktssköterska är i full gång.

– Vi ska prova oss fram, vi börjar med 20 procent vilket motsvarar en dag i veckan, men om det blir en heldag eller halvdagar är inte klart än. Det är behovet som styr och vi bemannar det som behövs, berättar Fanny.

– Sen utökar vi med de kompetenser vi ser att det finns behov av, exempelvis en kurator eller BVC på längre sikt.

Behovet kommer även att styra hur många som kan skriva sig på mottagningen.

– Finns behov har vi kapacitet att utöka, säger Fanny.

Så småningom ska en digital läkarmottagning knytas till etableringen, det ligger något år bort enligt Mats Gärd, men man jobbar på det så fort som möjligt. Fanny berättar om ett möjligt upplägg:

– Eventuellt kan man få komma till mottagningen för att träffa en läkare digitalt. Då hjälper vi patienten att koppla upp sig, säger hon.

Vad ska mottagningen heta?

– Vi har inget namn på den än, avslutar Fanny.

Powered by Labrador CMS