Vandringsutställningen har kommit till Norråker där besökaren Jörgen Pettersson lär sig mer om bävern. Här ska utställningen stå i två veckor innan den reser vidare i kommunen.
Vandringsutställningen har kommit till Norråker där besökaren Jörgen Pettersson lär sig mer om bävern. Här ska utställningen stå i två veckor innan den reser vidare i kommunen.

Bäverns återkomst firar jubileum – började i Strömsund för 100 år sedan

STRÖMSUND (JT) Sedan bävern blivit utrotad i Sverige och nästan hela Europa återinplanterades den år 1922. Den 6 juli är det 100 år sedan den kom tillbaka och det ska firas med en vandringsutställning, dagsutflykter och föreläsningar.

Publicerad

– Det var i Leipikvattnet allt började, säger Pieter Fürst, vice ordförande för Vattudalens naturskyddsförening.

Vandringsutställningen har nått Norråker. Här ska den stå i två veckor innan den åker vidare till Gäddede. Tidigare har den varit på biblioteket i centrala Strömsund, hos Fjällsjö Framtid i Backe, samt i Hammerdal. Från Gäddede flyttas den till Turistbyrån i Strömsund.

Sedan ska utställningen få följa med på en dagsutflykt till
Leipikvattnet i juli, det var nämligen där man släppte ut bävrarna för 100 år sedan. Och vad vore mer passande än att låta utställningen besöka Bäverloppet i Rossön i sommar? Så ser schemat ut än så länge i vice ordförande Pieter Fürsts tankar.

– Det är ett fascinerande djur, berättar Pieter.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS